Hollanda, isveç, Diyarbakır ve Ankara'dan sonra DBŞT, Hamlet oyunu ile izmir Tiyatro Festivali'ne katıldı. 800 kişilik Büyükşehir Belediyesi ismet inönü Kültür Merkezi Sahnesi'ni dolduran Hamlet'i Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, izmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, BDP il Başkanı Fuat Mikailoğlu, BDP MYK üyeleri Mukaddes Kubilay, Emirali Çelebi, Selahattin Işık, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve izmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, izmir'in yazılı ve görsel medya temsilcileri, Yeşiller Partisi Genel Başkanı Arif Ali Cangı, EMEP; EDP, SDP, ESP, DSiP, HDK gibi parti temsilcileri, Kürdi-Der Başkanı Süreyya Polat, KESK ve şube yöneticileri, Dersim, Mardin, Varto gibi yöre dernek yöneticileri, Alevi-Bektaşi Federasyon yöneticileri, TAY-Der yöneticileri, insan hakları kuruluş temsilcileri, Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nden akademisyenler ve melleler izledi.
Diyarbakır'dan Yerel Gündem 21 Kent Konseyi Genel Sekreteri Metin Kılavuz, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Remzi Can, DiSiAD Başkanı Burç Baysal, GÜNSiAD Başkanı Şah ismail Bedirhanoğlu, Diyarbakır iş Kadınları Derneği (DiKAD) Başkanı Esra Aksu, TMMOB iKK temsilcisi ve Mimarlar Odası Başkanı Necati Pirinçcioğlu, işadamı Raif Türk, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi ipek ve Diyarbakır Tanıtma Vakfı'ndan Şehmus Diken de oyunu izmir'deki paralel kurum temsilcileri ile birlikte izledi.
Baydemir: Sanat barışın köprüsüdür
Oyunun ardından oyuncu Vural Tantekin istanbul'da yaşamını yitiren Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden Mücap Ofluoğlu'nu anarak başsağlığı diledi. Daha sonra izmir Tiyatro Festivali adına Baydemir'e bir teşekkür plaketi verilirken, Baydemir oyuncuları çiçek vererek kutladı. “Onurlu barış, kardeşlik ve özgürlük hasretiyle hepinizi gönülden selamlıyorum” diyerek konuşmasına başlayan Baydemir, “Sanat barışın köprüsüdür. Sanat barışın, kardeşliğin sesidir” dedi.
izmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na nezaketinden ve ev sahipliğinden dolayı teşekkür eden Baydemir, “Şahsınızda izmir halkına Diyarbakır halkının en kalbi duygularıyla dostluk, kardeşlik ve barış mesajını iletiyorum” dedi. Baydemir, “Bugün Diyarbakır'dan Diyarbekir'den 8 bin yıldır yaşamın hiç kesintiye uğramadığı Mezopotamya coğrafyasından, 8 bin yıldır güneşin hiç batmadığı Efes'e, Ege coğrafyasına kardeşlik buluşmasını gerçekleştirdik. Diyarbakır'dan ve izmir'den sivil toplum örgütleriyle ve bu salonda izmir halkı ile kadim bir dilin, bir medeniyet dilinin buluşmasını gerçekleştirdik” diyerek buluşmada katkısı bulunanlara teşekkür etti.
'intikam duygusu herkes için yıkımdır'
izmir Büyükşehir Belediye Başkanını ve STK temsilcilerini benzer şekilde Diyarbakır'a davet eden Baydemir, şöyle devam etti: “Öyle bir buluşmalı ve öyle bir el ele tutuşmalıyız ki bizi birbirimize karşı ötekileştirenlerin oyununu boşa çıkartmalıyız. Perdeleri hep barışa açmalıyız. Ben sanattan ve sanatçı arkadaşlarımdan çok şey öğrendim. Kin ve misliyle intikam duygusunu oyunda da gördüğümüz gibi herkes için yıkımdır. Dolayısıyla kinden, nefretten ve misliyle intikam duygusundan bu ülke behemehâl uzaklaşmalı, uzaklaştırılmalıdır. Bunun için de biri birimize elimizi uzatmamız lazım.”
'Hep birlikte var olmalıyız'
Kürt dilinin korunması adına tarihi bir gecenin yaşandığını söyleyen Baydemir, “Bu güzel dilin korunmasında emeği geçen Şeyh Said'ten Seyit Rıza'ya, Mazlum Doğan'dan Musa Anter'e, Vedat Aydın'a binlerce kez teşekkürler” şeklinde konuştu. Annelere de seslenen Baydemir, “Artık kardeş kanı nihayete ersin, fidanlarımız toprağa düşmesin. Bunun için yapmamız gereken bir tek şey var. Hep birlikte var olmak. Olmak ya da olmamak; Hebûn an nebûn; To be or not to be… Ama hep birlikte var olabilmek. Bir birimize saygı duyarak, bir birimizin varlığını tanıyarak ortak bir gelecek inşa etmek gerçekten mümkün. Başka bir Türkiye mümkün, başka bir Ortadoğu mümkün” dedi ve sözlerini “Hepinize barış, kardeşlik, özgürlük diliyorum” diyerek tamamladı.
Hamlet dengbej geleneğiyle anlatıldı
Tüm zamanların en büyük tiyatro yazarı olarak kabul edilen ingiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare tarafından 1599 ile 1601 yılları arasında yazılan “Hamlet” Danimarka'da geçiyor. Oyun, Prens Hamlet'in, kral olan babasını öldürdükten sonra tahta geçen ve annesi Gertrude ile evlenen amcası Claudius'tan intikamını almasını anlatıyor.
Hamlet oyununu Kawa Nemir Kürtçeye çevirdi. Hollanda Rast Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Celil Toksöz'ün yönettiği ve DBŞT tarafından oynanan oyunda Hamlet'e Yavuz Akkuzu ruh verdi. Oyunda Özcan Ateş, Elvan Koçer, Mesut Erenol, M. Emin Yalçınkaya, Serdar Geren, ismail Oyur, Rojda, Gülseven Medar ve Ali Tekbaş rol aldı. Leyla Batgi ve Vural Tantekin'in anlatıcılığında sahnelenen hikaye Danimarka Sarayı'nda geçse de aslında Hamlet, köklü Kürt geleneği ile yeniden uyarlandı. Kraliçe Gertrude rolündeki Rojda, Ophelia rolündeki Gülseven Medar, Horatio rolündeki Ali Tekbaş stranlarıyla (Kürtçe şarkı) oyunda yer aldılar. Aylar süren bir müzik çalışmasının yapıldığı oyunda; davul, zurna, def, bağlama ve keman gibi enstrümanlar kullanıldı. Oyunun yorumu Kürt sözlü edebiyatındaki dengbêj (Kürt anlatıcıları) geleneğinden esintiler taşıyor.