Advert

Diyarbakır barosu'ndan 'özel yetkili mahkeme' açıklaması

Diyarbakır Barosu, 'A–zel Yetkili Mahkeme' ve 'A–zel Yargılama' sistemi ile ilgili basın açıklaması düzenledi..

Diyarbakır barosu'ndan 'özel yetkili mahkeme' açıklaması
Bu içerik 3350 kez okundu.

 

Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya gelen Diyarbakır Barosu, insan Hakları Derneği (iHD) Diyarbakır Şubesi, insan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Tabip Odası temsilcileri burada açıklama yaptı. Grup adına açıklamalarda bulunan Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Nahit Eren, yargının en önemli probleminin Özel Yetkili Mahkemeler ve özel yargılama sistemi olduğunu söyledi.

Özel Yetkili Mahkemeler ve yargılama usullerinin, adil yargılama ilkelerini ve savunmanın bağımsızlığının kullanımını ortadan kaldırır nitelikte olduğunu belirten Eren, “Özel mahkemeler ve özel yargılama sistemleri maalesef Türk hukuk sisteminde hep var olmuşlardır. Daha önce istiklal Mahkemesi, Sıkı Yönetim Mahkemesi, Devlet Güvenlik Mahkemesi ve özel yetkili mahkeme olarak hukuk sisteminde yer alan özel yetkili mahkemeler şimdi de Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli Özel Yetkili Mahkemeler olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

Özel Yetkili Mahkemeleri, adil yargılanma ilkesinin yaşama geçirilmesi önündeki en büyük engel olarak düşündüklerini ifade eden Eren, “Bunun sonucu olarak kişi güvenliği ve toplumsal barışın sağlanması için yargının bağımsızlığının yanı sıra tarafsızlığı da kaçınılmazdır. Yargı, adaletin gerçekleşmesi yoluyla toplumsal barışın sağlanmasında görevini yerine getirmezse, toplumda adalet inancı sarsılır ve toplum kendini güvensiz ve güçsüz hisseder.

Özel Yetkili Mahkemelerde sıklıkla başvurulan ve hükme esas alınan gizli tanıklık kurumu ceza hukukunu temel prensiplerine aykırı ve adil yargılama hakkını tamamen ortadan kaldıran bir uygulamadır. Tanığın kimliğinin gizlenmesi ve adil yargılama ilkesinin açık bir ihlalidir. Yine hükme tek başına esas olacak nitelikte telefon ve ortam dinlemeleri ile verilen mahkumiyetler kabul edilmez uygulamalardandır. CMK'nın 250. madde kapsamındaki Özel Yetkili Mahkemelerin yargılamalarına son verilmesi TMK'nın 10. maddesi kapsamında kurulan mahkemelerin kaldırılması yönünde gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz” diye konuştu.
Grup basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.


Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Otomobil takla attı: 3 ölü, 2 yaralı
Otomobil takla attı: 3 ölü, 2 yaralı
İki haftada 13 bin ehliyetsiz sürücü yakalandı
İki haftada 13 bin ehliyetsiz sürücü yakalandı