Halka açık olarak gerçekleştirilen konferansa, Federasyon üyeleri ve Diyarbakır'daki Sivil Toplum Örgütleri katıldı, ayrıca Dicle Üniversitesi öğrencilerinin de takip ettiği toplantıya Diyarbakırlılar da büyük bir ilgi gösterdi. Konferans, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Adalet Meslek Yüksek Okulu Müdürü Dr. Ömer Ergün tarafından verildi.
Ergün toplantıda, öncelikle insan onuruna ilişkin olarak literatürdeki bilgileri aktardı. İnsan onuru sözlüklerde, izzetinefis, haysiyet, özsaygı, şeref, erdem, vakar, gurur, saygınlık, kendine saygı duyma ve başkalarının da kendisine saygılı davranması olarak açıklandığını ifade ederek, insan onuru kavramının özellikleri olduğunu vurguladı.
"İNSANLIK ONURUNA SAHİP ÇIKILMALI"
Konferansın sebebinin, Filistin’de İsrail tarafından insanlık onuruna yapılan müdahaleleri lanetlemek ve insanlık onuruna sahip çıkmak olduğunu belirten Ergün;
"Kendisine insanlık dışı muamelede bulunulan kişinin, insanın, bu muamele sonucu onurunda bir eksilme olmaz, ancak insanlık dışı muameleyi yapan, kişi, insan, devletin onurunda bir eksilme olur, insanlık dışı muameleyi yapanlar onursuzlaşırlar ve ölene kadar bu leke alınlarında kara leke olarak kalır" dedi.
İsrail-Filistin savaşı ile ilgili olarak, İsrail’in bütün uluslararası hukuk kurallarını, hiçe sayarak, ihlal ettiğini ve bunun, bütün dünya halkları tarafından da lanetlendiğini ifade ederek, İsrail’in Uluslararası hukukta yargılanmasına ilişkin olarak şunları söyledi;
İSRAİL İNSANLIK SUÇU İŞLEMEKTEDİR
"İsrail Filistin'deki yürüttüğü savaşta; İnsanlığa karşı işlenen suçlarda, Savaş suçlarında ve Soykırım suçundan dolayı yargılanacağı çok açıktır. Uluslararası Hukuk’ta İsrailin yaptıklarına gerekçe olarak ifade ettiği, bana saldırıldı bende karşılık veriyorum tezi de yanlıştır. Zira başkasının olan bir toprak parçası işgal edildiğinde, işgal hattından gelen saldırılara karşı meşru müdafaa hakkı yoktur. Ayrıca meşru müdafaada da orantılılık ilkesi vardır.
Bu sebeplerle İsrail devleti Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanmaktadır. Roma Sözleşmesi ile kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesinin Yargılama yetkisini Filistin Devleti kabul etmiştir, ancak İsrail devleti kabul etmemiş olmasına rağmen, üye devletlerden birinin müracaatı üzerine Mahkeme yargılama yapabilmektedir."