Devrimci Sağlık işçileri Sendikası (Dev Sağlık-iş) Diyarbakır Şubesi, çıkarılan yasa ile taşeron şirketler üzerinden çalıştırılan 11 bin sağlık işçisinin sendika üyeliğinin yok sayıldığını ve bu işçilerin sağlık sektöründe çalışmalarına karşın inşaat, turizm, temizlik işçisi olarak gösterildiğini belirterek, eylem yaptı.
Çelik: 10 yıldır taşeron işçiler için mücadele ediyoruz
Eylemde konuşan Dev Sağlık-iş MYK Üyesi Zeynep Çelik, 10 yıldır taşeron sağlık işçilerinin emeğine, sağlığı için mücadele ettiklerini, ancak yıllarca ağır bedeller ödeyerek elde ettikleri sendikal haklarının ellerinden alınmak istendiğini söyledi. “Biz emeğimize, sendikal haklarımıza sahip çıkmak için buradayız” diyen Çelik, sendikal haklarını fiili meşru mücadele ile kazandıklarını, bunu kimsenin ellerinden almasına izin vermeyeceklerini kaydetti. Çelik, bugün hastaneler önünde yaptıkları basın açıklamasından sonuç almadıkları takdirde, Bakanlık önünde eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.
Aydın: SGK’nın kayıtlarına göre tayin ediliyor
Çelik’in ardından basın metnini okuyan Dev Sağlık-iş Diyarbakır Şube Başkanı Sedat Aydın, Sendikalar ve Toplu iş Sözleşmesi Yasası’na değinerek, işçilerin çalıştığı işyerinin bağlı olduğu iş kolunun, taşeron patronunun aylık bildirimiyle belirlenen Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre tayin edildiğini söyledi.Sendikaya üye olma haklarını kullanılamaz hale getirdiBunun, taşeron şirket işçilerinin sendikaya üye olma haklarını kullanılamaz hale getirdiğini savunan Aydın şöyle devam etti:
“Taşeron patronu, değişik iş kollarında faaliyet göstermek üzere kurduğu şirketinin aylık SGK bildirimindeki iş kolunu aydan aya değiştirebiliyor ve işçinin sendika üyeliğini düşürebiliyor. Taşeron şirket, işçilerin SGK kaydını sağlık işkolu yerine inşaat, nakliye, turizm, gıda, genel hizmetler gibi kendi istediği farklı alanlarda gösterebiliyor. Yani yıllardır hastanelerde hasta bakıcı, laborant, hemşire, radyoloji teknisyeni, pansuman görevlisi, tıbbi sekreter, temizlik görevlisi gibi işlerde çalışan sağlık işçileri, inşaat işçisi, nakliye işçisi, turizm işçisi olarak gösteriliyor. Hatta bazen işçiler, taşeron şirketin bir başka ilde bulunan ve sağlık hizmetiyle uzaktan yakından ilgisi olmayan bir başka iş yerinden sigortalı gösterilebiliyor.
11 bin işçinin sendika üyeliği yok sayıldı
Taşeron şirketlerde çalışan 11 bin sağlık işçisinin sendika üyeliğinin yok sayıldığını kaydeden Aydın, “On yıldır, taşeron sağlık işçilerinin dişe diş mücadeleleriyle örgütlenen ve bütün iş kollarında taşeron şirketler üzerinden çalıştırılan işçiler için umut ışığı olan sendikamızın üyeleri kağıt üzerinde ‘yok’ gösterilmiştir” dedi. AKP hükümetinin, taşeron işçilerini sendikal örgütlenme ve mücadele hakkı elinden alınmış, eli kolu bağlı zavallılar haline getirmek istediğini ifade eden Aydın, AKP hükümeti, sendikamızın yürüttüğü mücadelenin, taşeron işçilerini köleleştirmenin önünde engel olduğunu görmüştür ve taşeron köleliğini sürdürebilmek için, taşeron işçilerinin sendikaya üye olabilmesini dahi imkansız hale getiren bu düzenlemeleri getirmiştir” diye konuştu.
Sembolik referandum düzenlendi
Yapılan açıklamanın ardından, taşeron şirketler üzerinden çalıştırılan 11 bin sağlık işçisinin sendika üyeliğinin yok sayıldığını ve bu işçilerin ‘inşaat, turizm, temizlik işçisi’ olarak gösterildiği ifade edildi ve bu sahtekarlığı ortaya çıkarmak için söz konusu yasaya karşı sembolik bir referandum düzenlendi. Referandum sonunda, yasaya ‘Hayır’ oyu çıktı.