Advert

A‡eyrek Altın Karaborsa Oldu

Son günlerde altın fiyatlarında yaşanan sert düşüş ilçedeki kuyumcuları hazırlıksız yakaladı. Altın fiyatlarındaki sert düşüşü değerlendiren Ergani Kuyumcular Derneği Başkanı Bülent Taner, Nisan ayının birinci haftasından itibaren yeni bir düşüş trendi ya

A‡eyrek  Altın Karaborsa Oldu
Bu içerik 3214 kez okundu.

 

Ergani Kuyumcular Derneği Başkanı Bülent Taner, altın fiyatlarında yaşanan bu sert düşüşü şöyle değerlendirdi: “Son bir haftadır altın fiyatlarında yaşanan düşüşler tüm piyasa oyuncularını derin bir endişeye sürükledi. Nisan ayının birinci haftasından itibaren yeni bir düşüş trendinin tekrardan sahnelenmesi altın piyasasında neredeyse bir kıyamete yol açtı. Bir çeyrek altın 165 TL seviyesinden 135 TL seviyesine kadar geriledi. Çok kısa bir sürede 22 ayar bilezik altının gramı 92 TL’den 80 TL fiyatına kadar geriledi. Altın yükselince ağlatan düşünce ağlatan bir madene döndü. Her şey çok çabuk oluyor; fiyat farklılıkları neredeyse ışık hızında değişmeye başladı. Yeni fiyatlara alışmak zaman alacak gibi görünüyor. Piyasa genelinde derin bir endişe ve korkuyla karışmış bir panik havası var. Her zaman olduğu gibi spekülatörler kazandı, küçük yatırımcılar kaybetti. Uluslararası finans kuruluşları, büyük yatırımcılar ve spekülatörler ekonomik ve politik gelişmeleri en iyi biçimde değerlendirerek fiyatlar üzerinde satış baskısı oluşturdu. Geçtiğimiz günlerde Federal açık piyasa komitesinin nisan 19-20 tarihlerinde düzenleyeceği toplantıya ilişkin tutanakların erken piyasaya düşmesi ve toplantı tutanaklarında parasal gevşeme programına ilişkin yürütülen gevşek para politikasının 2013 sonlarına doğru sonlandırılacağı söylentileri ile Güney Kıbrıs Rum kesiminin ihtiyaç duyduğu 6 milyar doların altın rezervlerini satarak karşılayacaklarını açıklamaları ve ardından Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi’nin “Güney Kıbrıs merkez bankasının kendi kararıdır. isterse satabilir” şeklindeki açıklaması altın fiyatlarının çok sert biçimde düşmesine neden oldu. Bir kaç gün önce Mark Faber ve para sihirbazı George Soros, altın fiyatlarının birkaç sebepten dolayı düşeceğini ifade etmişti. Her şeye karşın altının bir anda bu kadar çok sert düşeceği beklenmiyordu. Altın daha önce üç kez bu seviyelere kadar indikten sonra her seferinde ons bazında 1800 dolar seviyelerine yaklaştığını gördük. Aynı trendi tekrar izleyebiliriz. Şu durumda altın piyasasında moraller bozuk.”

“KUYUMCULAR BÜYÜK DARBE ALDI”

            “Özelikle sarı madene yatırım yapanlar çok üzgün. Tabiri caizse altın karga misali sahibinin cebini oydu. Altın yatırımcıları, keselerine yıldırım düşmüş gibi şoka uğradılar. Kuyumculuk sektörü de ciddi yaralar aldı. Türkiye genelinde bazı kuyumcu esnafların iflas noktasına kadar geldiklerini duyuyoruz. Hazırlıksız yakalananların sayısı bir hayli fazla. Altın yatırımcıları belki de en kara günlerini, en şaşkın günlerini yaşıyorlar. Özelikle pazartesi günkü aşağı yönlü kırılmalar altında kara pazartesi yaşanmasına neden oldu. Altın şu an kabuğu soyulduğunda sarı renkte görünen patatese döndü. Düşüş daha devam eder kaygısıyla altından uzak durmaya çalışanlar olduğu gibi düşüş trendinin en psikolojik direnç seviyelerine kadar indiğini ve bundan sonrası için bir toparlanmanın yaşanacağını düşünerek altına yatırım yapanlarda oluyor. Önümüzdeki günlerde fiyatların hangi yöne evrilecegi anlaşıldıktan sonra yatırımcılar da pozisyonlarını alacaklardır. Açık pozisyonda olanlar için çok iyi bir alım fırsatı doğdu. Satış baskısı sona erdikten ve uluslararası ekonomik ve siyasi koşullar değiştikten sonra altın piyasası da yeni bir yön tayin etmeye çalışacaktır. Her şekilde yatırımcılar için zor bir karar süreci olacaktır. Çünkü “güvenli liman altın” yatırımcısının güvenini sarstı. Bundan sonrası için altının yeniden güvenli liman olabilmesi için istikrarlı bir çıkış sürecine doğru ilerlemesi lazım. Bizi en çok şaşırtan şey alıcıların katlanarak artması oldu. Şu an itibariyle stoklarımızda çeyrek kalmadı. Hazırlıksız yakalandık. Müthiş bir yönelme var çeyrek ve benzeri altınlara. Kara borsa oldu çeyrek altın. Önümüzdeki günlerde darphanenin talepleri karşılayabilecek şekilde hareket edeceğini düşünüyoruz” dedi.

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ersun Yanal: Saha zemini rakibe yaradı
Ersun Yanal: Saha zemini rakibe yaradı
Galatasaray Kadıköy’de Fenerbahçe’yi yendi
Galatasaray Kadıköy’de Fenerbahçe’yi yendi