Advert

Müzeç™de ç˜yemekç™ partisi

Diyarbakır müzesindeki 14 bin yıllık eserler kime emanet!

Müzeç™de ç˜yemekç™ partisi
Bu içerik 3240 kez okundu.

Eski Müze Müdürü Nevin Soyukaya’nın tartışmalı bir şekilde görevden alınması ile gündeme gelen Diyarbakır Müze Müdürlüğü’nde bu kez güvenlik zafiyetinin yaşandığı iddia edildi. ‘Yemek’ partilerinin verildiği müzelerde yaşanan zafiyet nedeniyle “14 bin yıllık eserlerimiz kime emanet’ sorusu yöneltildi.

Müzede gece girişleri

Ayrıca yine gece saatlerde Arkeoloji Müzesi’ndeki görüntülerde ise, görev yerlerinde olması gereken güvenlikçilerin yine yemek yediği, giriş çıkışların olduğu gözlendi. Her iki görüntünün de son 2 ay içerisinde çekildiği görülürken, 14 bin yıllık eserlerin yer aldığı müzenin, 2 güvenlikçi ile korunması yadırganırken, oluşan güvenlik zafiyetinin sona erdirilmesi istendi.

1934 yılında kurulan ve Türkiye’nin en eski Müzelerinden biri olan ve 14 bin yıllık eserlerin sergilendiği Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, güvenlik sorunu ve çeşitli olumsuzluklarla gündeme geldi.

Soyukaya görevden alınmıştı

Diyarbakır Müze Müdürü Nevin Soyuka’nın yaklaşık 2 ay önce tartışmalı bir şekilde görevden alınmasının ardından yerine Hatay Müze Müdürü Özcan Şimşek atandı. Şimşek’in atanmasının ardından Müze Müdürlüğü’nde güvenlik sorunu, yemek partileri, gece müzeye girişler gibi birçok olumsuzluklar yaşanıyor.

Müze mi Yolgeçen Hanı mı?

Bu önemli misyonunu şimdiye kadar başarılı bir şekilde yürüten Diyarbakır Müzesi özellikle eski müdürün görevden alınmasından sonra yolgeçen hanına döndüğü iddia edildi. iddialara göre, önemli eserleri bünyesinde barındıran bu müzelere geceleri giren ve çıkanların belli olmadığı belirtildi. Kültür Ve Turizm Bakanlığının 30.04.1990 tarih ve 1578 sayılı onayıyla yürürlüğe girmiş olan Müzeler iç Yönetmeliğinin Güvenlik önlemleri başlığının 7. maddesinin ‘c’ bendi olan, “Müzenin kapanışından sonra müzede, yalnız nöbet görevi bulunan müze personeli bulunur. Bunların dışında müdür izni olmadan hiç kimse müzeye giremez” hükmü hiçe sayılıyor.

Müze’de mesai saatinde ‘güveç’ partisi

Müzelere gece girişlerin yanı sıra gündüz mesai saatleri içinde de, Cahit Sıtkı Tarancı ve Ziya Gökalp Müzeleri, müze personelinin yemek partileri verdiği mekânlar haline geldiği ileri sürüldü. Özellikle 2 aydan bu yana Cahit Sıtkı Tarancı ve Ziya Gökalp Müzelerinde gündüz mesai saatleri içinde toplu yemekler yenmeye başlanması dikkat çeki. Yemek partileri içinde en büyüğü 06.07.2013 Cumartesi tarihinde mesai saati içinde yapıldı. Müze personelinin yanı sıra dışarıdan da katılımların olduğu bu yemeğe, iç Kale’de görevli olan personelinde görev yerini terk etmek suretiyle katılım sağladığı görüldü.

Vatandaşlar tepki gösterdi

Müzeyi ziyaret eden vatandaşlar, Her gün binlerce ziyaretçi ağırlayan Diyarbakır’ın en önemli sivil mimarlık örneklerinde biri olan Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’nde yapılan bu yemek partisi Diyarbakır’ın tanıtımı için çok kötü örnek oluşturduğunu ifade ederek, “Bu kadar önemli eserleri bünyesinde barındıran ve çok iyi korunması gereken bu müzelerdeki eserlerin güvenlik zafiyetten dolayı büyük tehdit altındadır. Geçen yıllarda Mardin Müzesinde Meydana gelen hırsızlık olayında 1000 yıllık tarihi eserler güvenlik zafiyeti yüzünden çalınmıştı. Aynısını Diyarbakır’da yaşamak istemiyoruz” diye tepki gösterdiler.

Anahtarların şifreleri müteahhit işçisinde

Yine iddialara göre, bu olumsuzlukların yanı sıra müzelerde güvenlik önlemlerinden dolayı müze eserleri, ciddi bir şekilde risk altında tutulduğu ileri sürüldü. iddialara göre, Cahit Sıtkı Tarancı ve Ziya Gökalp Müzeleri nöbetçi amir tarafından alarm sisteminin açılması gerekirken, 06-07-08.07.2013 tarihlerinde bu müzelere ait, anahtarlar ve şifreler müzede çalışan bir müteahhit işçisine verilmek suretiyle açıldığının tutanakla tespit edildiği, Ancak bu konunun üzeri kapatılarak şimdiye kadar herhangi bir işlem yapılmadığı belirtildi.

Eserler görevlilerin insafına bırakılamaz

Vatandaşlar, Kent, Bölge ve ülke arkeolojisi için çok önemli eserleri bünyesinde bulunduran Diyarbakır Müzesinde bulunan eserler sadece müzede görevli personelin ya da Kültür ve Turizm Bakanlığının insafına bırakılmayacak kadar önemli dünya mirası eserler olduğunu vurgulayarak, “Konularla ilgili yetkili makamların biran önce gerekli tedbirleri alması ve herhangi bir kayba neden olmadan gerekli önlemlerin alınarak, görevini layıkıyla yapmayan personel hakkında da yasal işlemlerin başlatılması gerekmektedir” dediler.  

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ersun Yanal: Saha zemini rakibe yaradı
Ersun Yanal: Saha zemini rakibe yaradı
Galatasaray Kadıköy’de Fenerbahçe’yi yendi
Galatasaray Kadıköy’de Fenerbahçe’yi yendi