Advert

A‡iFTA‡iLER MAĞDUR!

Erganiç™de A‡iftçi Osman Bülent Güzel, ilçe Tarım Müdürlüğüç™nün belirlediği 1 dönüm buğday üretim miktarının bu yıl düşürülmesinin üreticileri mağdur ettiğini söyledi.

A‡iFTA‡iLER MAĞDUR!
Bu içerik 3250 kez okundu.

Ergani’de sulu ve kuru tarımda üretim miktarlarının geçen yıla göre bu yıl düşüldüğünü ifade eden Çiftçi Osman Bülent Güzel, bu durumun ilçedeki üreticileri mağdur ettiğini söyledi. Güzel; “Biz 2012 yılında bir dönüm araziden destekleme bazında 500 kilogramdan faydalanırken, bu yıl ilçe tarım müdürlüğünün yapmış olduğu belirleme ile üretim miktarı 500 kilogramdan 330 kilograma düşülmüştür. Bu durumda, çiftçinin bir dönümdeki kaybı 170 kilograma tekabül ediyor. Bu 170 kilogram ilçe genelinde ortalama bin 700 ton yapar, bin 700 tonun 50 kuruşluk devlet desteklemesiyle birlikte Ergani’deki çiftçilere maliyeti yaklaşık 2,5 milyon lira olur. Bu kayıp sadece Ergani çiftçisinin değil, Ergani halkının da, Ergani esnafın da kaybı anlamına gelmektedir” dedi.

“HERKES TOPU BiRBiRiNiN ÜZERiNE ATIYOR”

            Üretim miktarının belirlenmesinde hayata geçirilen uydu takip sisteminin sorunun kaynağı olduğunu belirten Osman Bülent Güzel, “Üretim miktarlarının düşürülmesi sorununu gerek ilçe tarım müdürlüğü, gerekse tarım bakanlığı nezdinde gündeme getirdik. Tarım müdürlüğü, uydu takip sisteminin verilerine göre miktarların belirlendiğini ve kendileriyle alakalı bir sorun olmadığını belirtirken, bakanlıktan aldığımız yanıt ise sorunun ilçe tarım müdürlüğünden kaynaklandığı yönündeydi. Üretim miktarının 500 kilogramdan 330 kilograma düşürüldüğünü ne ilçe tarım açıklayabiliyor, ne de bakanlık açıklayabiliyor. Görüştüğümüz her kurum topu birbirine atarak ortaya bir kısır döngü çıkarmıştır. Bu kısır döngüden zararlı çıkan Ergani çiftçisi olmuştur. Uydu fotoğraflarından bir tarladan ne kadar ürün alındığı nasıl belirlenmektedir? Ben sertifikalı tohum ekiyorum. TiGEM’den aldığınız en kötü tohum, en kötü tarladan, iyi bakılırsa 300 kilogram ürün verir. Ben dünya kadar para harcıyorum; gübreye, mazota, tohuma, ondan sonra sen gelip benim üretim miktarını 330 kilograma düşüyorsun. Ben ortalama 500 dönüm tarla sürüyorum. Bu 500 dönümde benim nereden bakarsanız kaybım 12 bin liradır. Bu sorunun çözüme kavuşturulması ve çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için biran önce gereken tedbirler alınmalıdır” şeklinde konuştu.

“FiYATLAR ARASINDA UÇURUM OLUŞTU”

            Ayçiçeği üreticisinin de bu yıl fiyatlardan dertli olduğunu belirten Osman Bülent Güzel, “Diyarbakır ilinde ve ilçelerinde en çok ayçiçeği üretimi yapan ilçe Ergani’dir. Ergani ilçesinde ortalama her yıl 20 bin tona yakın ayçiçeği ekilir. Geçen yıl 1,5 liraya verdiğimiz ay çiçeği, tüccarlar tarafından bu yıl 850 kuruşa alınıyor. Arada çok büyük bir uçurum var. Bu durum ayçiçeği üreticisini oldukça mağdur etmektedir. Desteklemelere gelince, 1 litre mazot 4 lira 550 kuruştur. Bize devletin vermiş olduğu mazot desteklemesi, bir dönüme 1,7 liradır. Biz bir dönüm tarlayı sürmek için nerden bakarsanız sürümden, ilaçlamadan, gübrelemeden başlayarak hesapladığımızda, 3 litre mazotumuz gidiyor. Devlet bizlere mazot ve gübre desteklemesi vermesin. Çiftçi zaten ÇKS’ye geçmiş durumdadır. Devlet, çiftçiye mazot ve gübre desteklemesi konusunda yeni politikalar belirlensin” dedi.

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ersun Yanal: Saha zemini rakibe yaradı
Ersun Yanal: Saha zemini rakibe yaradı
Galatasaray Kadıköy’de Fenerbahçe’yi yendi
Galatasaray Kadıköy’de Fenerbahçe’yi yendi