Advert

21'inci yüzyılda susuz ve yolsuz bir köy!

A‡ermik ilçesine bağlı Kuşlukçayır köyünde ve Günova mezrasında yaşayan yurttaşlar, adeta Ortaçağı yaşıyor. ilçeye 60 km uzaklıkta bulunan köyün ne yolu ne suyu ne de okulu var. içme sularını köye bir kilometre uzaklıkta bulunan su kuyusundan temin ettikl

21'inci yüzyılda susuz ve yolsuz bir köy!
Bu içerik 3278 kez okundu.

DiHA - Her fırsatta yatırım politikaları ile övünen AKP hükümetinin yönettiği 21. yüzyıl Türkiye'sinde, Diyarbakır'ın Çermik ilçesine bağlı Kuşlukçayır köyü ile Günova mezrası hala susuz ve yolsuz. En yakın yerleşim yeri olan Çermik ilçesine 60 kilometre uzaklıkta bulunan köy adeta Ortaçağı yaşıyor. Şuana kadar hiç bir yatırımın yapılmadığı köy ve mezra kendi kaderine terk edilirken, en temel hayati ihtiyaç olan su için bile köylüler, bir kilometre yol yürüyerek ya sırtlarında ya da yük hayvanları ile evlerine su taşıyor. Bir damla su için kilometrelerce yol yürümek zorunda kalan yurttaşlar için yaşam adeta çileye dönüşürken, köylülerin ve mezra sakinlerinin yetkililere yapmış olduğu yüzlerce başvuru ise, hep sonuçsuz kaldı. Kuşlukçayır köyünden katır sırtında bidonlar ile su almaya gelen kadınlardan Remziye Şen, günde en az 10 kere ya eşeklerle ya da sırtlarında bidonlarla su almaya geldiklerini belirterek, bütün köy sakinleri olarak öncelikli olarak isteklerinin köylerine bir an önce su getirilmesi olduğunu ifade etti.

'Kadınlar olarak çok mağduruz'

Katırıyla su almaya gelen Rahime Şen isimli genç kadın ise, yük hayvanlarının dahi büyük eziyet çektiğini dile getirerek, "Gün boyunca su çekiyoruz. Bazen kuyuda bile su kalmıyor. Kadınlar temizlik ihtiyaçları için gece gündüz buradan su çekiyor. Erkekler çok fazla su çekmiyor. Su sorunu yüzünden ailede en fazla mağdur olan biz kadınlarız. Köye su getirilmesi için o kadar çok dilekçe yazdık ki su sorunumuz halledilsin. Ne yaptıysak köye su getirtemedik" diyerek, yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Kuşlukçayır köyü sakinlerinden Mehmet Kılıç da, köyde eskiden beri suyun olmadığını aktararak, kaymakama defalarca dilekçe vermelerine rağmen bu sorunlarının çözülmediğini ifade etti.

'Yaşadığımız toprakları bize zehir ettiler'

30 haneli Kuşlukçayır köyünde 40 yıldan bu yana ikamet ettiğini söyleyen Ali Kılıç, açık bir ayrımcılık ile karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi. Son 5 yıl içinde sorunlarını resmi olarak dile getirdiklerini vurgulayan Kılıç, "Ama ne kaymakam ne de özel idare memuru tarafından su sorunumuz çözülüyor. Yine köyümüzün bir okulu bile yok. Merkeze 60 kilometre uzaklıktayız. Bunun için köyde yapılması için ne zorluklarla Çermik'ten demir getirdik. Ama köyde yapılacak okulun demirleri pas tutu. Kadınlarımız, sırtlarıyla çektikleri suyu bir de kaynatıp bize veriyor. Bu devletin askerliğini yapıyor, vergisini ödüyoruz. Kaç tane çocuğumuz bu ağzı açık kuyulara düştü. Yaşadığımız toprakları bize zehir ettiler. Musluk var ama su akmıyor" dedi.

'Hani köyler susuz kalmayacaktı'

2010 yılında Diyarbakır Valiliği'ne dilekçe verdiğini belirten Halit Gül ise, bir ay önce de Çermik Kaymakamı Mimar Sinan Batmaz ile görüştüklerini Batmaz'ın kendilerine "Köye sondajla su çıkaracaktım. Oda olmasa Madrap suyundan size vereceğim" sözünü verdiğini, fakat sözünü yerine getirmediğini ifade etti. Seçimler için köylerini ziyaret eden politikacıları "yalancılık" ve "duyarsızlık" ile suçlayan Gül, "Biz Türkiyeli değiliz. Eğer biz Türkiyeli olsaydık bu halde olmazdık. Hani Başbakan diyor ya 'köyler susuz kalmayacak' diye ama bakın biz susuzuz. Başkalarının çocukları oyun oynayıp okula giderken, bizim çocuklarımız su çekiyor" diyerek, çocukları için dahi olsa su sıkıntısının giderilmesini istedi.

'Olmayan su için kadınları bizi suçluyor!'

60 yıldır Günova mezrasında yaşayan yurttaşlardan Sefer Gül ise yine yıllardır çektikleri sıkıntıları şu sözlerle anlattı: "Dedemden babama bugüne kadar su sıkıntısından kurtulamadık. Şimdi de kadın, çoluk, çocuk ile birlikte yaşıyoruz. Bizler için gündüz saatleri işkence gibi geçiyor. Olmayan su nedeniyle kadınlar bizi suçluyor" şeklinde ifade ederek, su sıkıntısının hayatlarının her yerinde karşılarına çıktığını kaydetti. Yurttaşlardan 80 yaşındaki Ahmet Gül de hayvanların bile su sıkıntısı çektiğini dile getirerek, "Bir misafire bakmaktan utanıyoruz. Köye gelen misafirler suyumuzu içmekten çekiniyor. Biz köyümüzü seviyoruz. Köyümüzde okul, su, yol gibi ihtiyaçlarımızı çözüm bulsun" diye konuştu.

Kaymakam Batmaz: Bu devirde devlet duyarsız olamaz

Köyde yaşanan su, okul ve yol sorunu ile ilgili görüştüğümüz Çermik Kaymakamı Mimar Sinan Batmaz, konuyla ilgili olarak köyde sondaj çalışması yaptıklarını fakat bulunamadığını söyledi. Sondaj suyu olmaması halinde köylülere Madrap suyunu verileceğini taahhüt ettiklerini belirten Batmaz, yurttaşların tepki ve eleştirilerine "Bu devirde devlet duyarsız olamaz. Bu sene içinde su sorunu çözeceğiz. Eskinden devlet bölgede pozitif ayrımcılık yaptı. Burada yeni tesisler kurmak lazım. Köylülerin mağduriyetini anlıyoruz. 2 aya kadar su sorununu halledeceğiz. 2013 yılı içme suyu programı kapsamında 4 tane köyün su ihalesi yapıldığı ve 9 tane köyün su ihalesi hazır bekletiliyor. 33 tane köyde ise, sondaj ve eski su depolarını yenilemek içinde ödenek bekleniyor" diye belirtti.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ersun Yanal: Saha zemini rakibe yaradı
Ersun Yanal: Saha zemini rakibe yaradı
Galatasaray Kadıköy’de Fenerbahçe’yi yendi
Galatasaray Kadıköy’de Fenerbahçe’yi yendi