Advert

Diyarbakırlı işveren işi bilen işçi istiyor

iş-Kur Diyarbakır il Müdürlüğünce yapılan iş gücü araştırmasında,işverenin iş gücü talebinde eğitim düzeyinden ziyade işi bilen işçi isteği öne çıktı.

Diyarbakırlı işveren işi bilen işçi istiyor
Bu içerik 3244 kez okundu.

istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin iş gücü talebine duyarlılığının artırılmasına, iş gücü arz ve talebinin doğru olarak tespit amacıyla iş-Kur Diyarbakır il Müdürlüğü tarafından 2013 Yılı 1'inci Dönem "işgücü Piyasası Talep Araştırması" yapıldı.

Araştırmaya göre Diyarbakır' da her 100 iş yerinden 9'unda açık iş olduğu ve 2013 yılı içerisinde her 100 iş yerinden 25'inde eleman temininde güçlük çektiği tespit edildi. Diyarbakır genelinde açık iş oranı ise yüzde 1,9 oldu. Bir başka ifade ile Diyarbakır'da her 100 kişilik kadronun 98'i dolu, 2'si doldurulmaya hazır.

işsizliğin azaltılması ve iller bazında sektörlere göre istihdam politikalarının oluşturulması için işverenlerin iş gücü talebini tespit etmek, iş gücü piyasasında mevcut, geçmiş ve gelecek dönemde meydana gelen veya gelmesi beklenen mesleki değişim ve gelişimleri izleyen iş-Kur Diyarbakır il Müdürlüğü, il genelinde 2 bin 592 iş yerinden aldığı veriyi kamuoyuyla paylaştı.

DiYARBAKIR'DAKi 2 BiN 592 iŞ YERi iÇiN VERiLER DERLENDi
Araştırma iş-Kur il Müdürlüğü yetkilileri tarafından büro, mağaza, büfe, fabrika, atölye, maden ocağı, şantiye, otel, lokanta, kafe, okul, hastane, depo gibi adresi coğrafi olarak tanımlanabilen yerlerde yapıldı. Bu araştırma kapsamında 2 bin 592 iş yeri için veriler derlendi.

EN YÜKSEK AÇIK MESLEKi BiLiMSEL VE TEKNiK FAALiYETLER SEKTÖRÜNDE
Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 4,5 ile Mesleki Bilimsel ve Teknik Faaliyetler sektöründe tespit edildi. Mesleki Bilimsel ve Teknik Faaliyetler sektörünü yüzde 4,0 ile Toptan ve Perakende Ticaret; Motorlu Kara Taşıtlarının ve Motosikletlerin Onarımı, yüzde 3,9 ile Diğer Hizmet Faaliyetleri ve yüzde 3,5 ile Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri sektörü izledi.

EN FAZLA AÇIK iŞ KONFEKSiYON iŞÇiSi MESLEĞiNDE
Diyarbakır' da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; Konfeksiyon işçisi, Makineci (Dikiş), Garson (Servis Elemanı), Pazarlamacı, Mermer işçisi, Satış Temsilcisi (Plasiyer), Muhasebeci, Ayakkabı imalatçısı, Mobilya Montaj işçisi ve Elektrik Ark Kaynakçısı(Makine ile) meslekleri olduğu tespit edildi.

iŞGÜCÜ TALEBiNDE EĞiTiM DÜZEYiNDEN ZiYADE MESLEĞE iLiŞKiN YETERLi BiLGi ÖNE ÇIKTI
Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 70 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edildiği tespit edilen araştırmada, açık işler için yüzde 23,4 oranında genel Lise, yüzde 19,2 oranında lise altı eğitimliler ve yüzde 12,1 oranında lisans eğitimliler talep ediliyor. işverenlerce açık işler için iş arayanlardan talep edilen ek beceriler incelendiğinde ise; yüzde 66,4' ünün mesleğe ilişkin yeterli bilgiyi, yüzde 58,2'sinin fiziksel yeterliliği, yüzde 34,8'inin takım çalışması becerilerini, yüzde 29'unun bilgisayar destekli çalışma becerisini, yüzde 28,8'inin hesap yapabilmeyi, yüzde 26,1'inin iletişim ve ifade, yüzde 19,9'unun sorun çözebilme kabiliyetini, yüzde 16'sının proje tabanlı çalışabilmeyi, yüzde 15,1'inin satış ve pazarlama kabiliyetini ve yüzde 5,1'inin yabancı dil yeterliliğini talep ettiği tespit edildi.

TEMiNiNDE GÜÇLÜK ÇEKiLEN MESLEKLERiN BAŞINDA MAKiNECi (DiKiŞ) GELiYOR
Araştırma kapsamında iş-Kur iL Müdürlüğü yetkilerinin işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri soruldu. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen mesleklerin başında Makineci (Dikiş) geldi. Teminde güçlük çekilen diğer meslekler ise Konfeksiyon işçisi, Pazarlamacı, Muhasebeci, Satış Temsilcisi/Plasiyer, Ağır Kamyon Şoförü, Parke Döşeyicisi, Garson (Servis Elemanı), Mermer işçisi ve Duvar Kağıdı Kapsayıcısı şeklinde oldu.

BAZI MESLEKLERDE ELEMAN YOK
işverenlerin yüzde 69,5'i eleman temininde güçlük çekilme nedeni olarak "yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulunamamasını", yüzde 56,2'si "tecrübeli eleman bulunamamasını", yüzde 54,3'ü "meslekte eleman bulunamamasını", yüzde 13'ü "önerilen ücretin yeterli bulunamamasını" ve yüzde 11,2'si "çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesini" gösteriyor.

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Eğitim Desteği Başvuruları Sonuçlandı
Eğitim Desteği Başvuruları Sonuçlandı
Atabey 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı
Atabey 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı