Advert

Diyarbakır'da huzurla gelen turizm patlaması

A‡özüm süreciyle huzur ortamına kavuşan Güneydoğu Anadolu Bölgesine gelen yabancı turist sayında yüzde 52, yerli turist sayısında yüzde 20, yerli ve yabancı turist sayısında ise yüzde 23 oranında artış oldu.

Diyarbakır'da huzurla gelen turizm patlaması
Bu içerik 3452 kez okundu.
Uygulamaya geçirilen çözüm süreci sayesinde yaşanan şiddet olaylarının son bulmasının ardından huzur ve güven ortamına kavuşan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, turistlerin gözdesi haline geldi. Yerli ve yabancı turistler, Şanlıurfa ve Diyarbakır başta olmak üzere bölgedeki tarihi ve turistik mekanlarına adeta akın etti.
 
- Yabancı turist sayısında büyük artış
 
Kültür ve Turizm il Müdürlüklerinin verdiği bilgilere göre, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Adıyaman, Siirt, Mardin ve Şırnak'ı 2012 yılında 93 bin 105'i yabancı 1 milyon 38 bin 480'i yerli olmak üzere 1 milyon 131 bin 585 turist gelirken bu illere geçen yıl 141 bin 38'i yabancı 1 milyon 387 bin 26 turist ziyaret etti. Buna göre bölgeye geçen yıl gelen ziyaretçi sayısında bir önceki yıla oranla yüzde 23, yabancı turist sayısında yüzde 52, yerli turist sayısında ise yüzde 20 artış oldu.
 
- En büyük ilgi Şanlıurfa'ya
 
Yerli ve yabancı turistler bölgede en büyük ilgiyi Şanlıurfa'ya gösterdi. Şanlıurfa'yı geçen yıl 545 bin 512'si yerli, 60 bin 500'ü yabancı olmak üzere toplam 606 bin 12 kişi ziyaret etti. Yerli turist sayısında en büyük artış ise Şırnak'ta yaşandı. 2012 yılında 43 bin 441 yerli turistin ziyaret ettiği Şırnak'a geçen yıl gelen yerli ziyaretçi sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 275 artış göstererek 115 bin 907'e ulaştı. Şırnak'a geçen yıl toplam 5 bin 880 yabancı turist geldi.
 
Geçen yıl Diyarbakır'ı 24 bin 808'i yabancı 233 bin 796, Mardin'i 16 bin 500'ü yabancı 154 bin 573, Adıyaman'ı 29 bin 344'ü yabancı 201 bin 929, Siirt'i ise 2 bin 100'ü yabancı 28 bin 950 turist ziyaret etti.
 
   - "Huzur ile turist de geldi"
 
Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği (DiKTUM-DER) Başkanı Kenan Aksu, yaklaşık bir yıl önce hayata geçirilen çözüm süreciyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde huzurun hakim olduğunu söyledi.
 
Dünyanın sayılı tarih, kültür ve manevi değerlerine sahip olan Güneydoğu Anadolu Bölgesine süreç sayesinde gelen turist sayısında büyük artış olduğunu ifade eden Aksu, çözüm sürecinin ardından bölgenin imajında da büyük değişim olduğunu kaydetti. 
 
Bölgenin bir yıl öncesine kadar şiddet olaylarıyla gündeme geldiğini, bunun da turizm hareketini engellediğini vurgulayan Aksu, "Huzur ile turist de geldi" ifadesini kullandı.
 
- "Turizm yatırımları da arttı"
 
Aksu, son bir yıldaki artışa rağmen bölgeye gelen turist sayısının yetersiz olduğunu, sürecin devam etmesiyle birkaç yıl içerisinde bölgeye gelen turist sayısında büyük artış olacağını belirtti.
 
"Güneydoğu Anadolu Bölgesi bünyesinde tarihi ve kültürel büyük potansiyel barındırıyor. Fakat bundan yeterli düzeyde istifade edemiyoruz" diyen Aksu, şunları kaydetti:
 
"Özellikle konaklama konusunda büyük sıkıntı yaşanıyor. Başta Diyarbakır olmak üzere tüm illerde otel sayısı yetersiz. ilkbahar ve sonbahar aylarında otellerde yer sıkıntısı yaşanıyor. Çözüm süreciyle turizm yatırımlarında da artış oldu. Çok sayıda girişimci otel yapımına başladı. Yapımı süren Diyarbakır Havalimanının hizmete açılmasıyla yurt dışından da büyük oranda turist gelecek. Altyapı eksikliği giderilirse Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 5 yıl sonra yılda 5 milyon turist ağırlarız."
 
Aksu, turizmin gelişmesiyle bölgedeki işsizliğin azalacağına dikkat çekerek, "Bölgenin tamamı turizm sektöründe cazibe merkezi ilan edilmeli" dedi. 
 
- "Turist sayısındaki artış sürecek"
 
Mardin Kültür Turizm ve Tanıtım Derneği Başkanı Şeyhmus Dinçel ise uzun yıllar bölgede yaşanan şiddetin turizm başta olmak üzere tüm sektörlerin gelişimine büyük sekte vurduğunu söyledi.
 
Çözüm süreci sayesinde Mardin ve çevre illere gelen yerli turist sayısında büyük artış olduğunu dile getiren Dinçel, sağlanan huzur ve güven ortamının turistlerin ilgisini Güneydoğu Anadolu Bölgesine çektiğini kaydetti.
 
Dinçel, bölgenin barındırdığı tarihi ve kültürel varlıkların dünyanın sayılı eserleri arasında yer aldığını işaret ederek, "Güven ortamını hisseden bölgeyi ziyarete geliyor. Turist sayısındaki artış sürecek. Çözüm süreci bölge için en büyük teşvik oldu. Konaklama ve ulaşım sıkıntılarının çözümü için gerekli çalışmaların koordineli şekilde yürütülmesi gerekiyor" diye konuştu.
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Eğitim Desteği Başvuruları Sonuçlandı
Eğitim Desteği Başvuruları Sonuçlandı
Atabey 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı
Atabey 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı