Kaymakamlık tarafından her yıl yapılan kömür yardımlarında bu yıl değişikliğe gidilerek sadece sigortasız muhtaç kişilere dağıtım yapılacağı bildirilmişti. Önceki yıllarda sigortalı olup ancak muhtaç durumda bulunan vatandaşların da faydalandığı kömür yardımlarında bu yıl sigortalılar kapsam dışı bırakıldı. Çalışmayan veya iş çıkışı verilmesine rağmen sistemde sigortalı görünen birçok vatandaş kaymakamlıktan “ret” yanıtı alırken, yardımlar kapsamında bazı sigortalı ve çalışan vatandaşlara yardım verildiği söylentisi “adaletsizlik” yorumlarını gündeme getirdi.
ESKi KÖYE YENi ADET Mi?
Ergani Kaymakamlığının resmi internet sitesinde Kaymakam Eşref Yonsuz imzalı 3 Aralık tarihli duyurunun bir bölümünde şu ifadelere yer verilmişti: “Ayni yardımlar adı altında bulunan kömür yardımı dağıtımı ile ilgili ‘Fakir ve muhtaç ailelerin almaları gerektiği’ yönündeki karara istinaden bazı şahısların önceki uygulamaları emsal göstererek merkez ve köylerde, ‘zengin-fakir ayrımı yapılmaksızın herkese eşit dağıtılsın’ şeklinde teklifte bulundukları, mütevelli heyetine bu haksız ve adil olmayan dağıtımın yapılmasını çevreye yayarak haksız bir uygulamaya sebebiyet vermek amacıyla kara propaganda içinde bulundukları ayrıca bununla yetinmeyip ‘eski köye yeni adet’ diyerek haksızlığı çarpıtma yoluna gittikleri görülmektedir. Herkesi mutlu etmenin; fakirin, muhtacın, dul ve yetimlerin payına düşen kömürü zengin ve maddi durumu iyi olan şahıslarla paylaşmanın adilane bir paylaşım olmayacağı ve kanunumuzun amacına uygun olan faaliyetlere ters düşeceği gerekçesiyle gerçekten fakr-u zaruret sahibi vatandaşlarımıza yardım yapılması ve bu haksızlığın önüne geçilmesi amaçlanmıştır...” denildi.
NEYE GÖRE FAKR-U ZARURET?
Kaymakamlığın bu yıl kömür yardımlarına ilişkin açıklamasında, “fakr-u zaruret sahibi vatandaşlarımıza yardım yapılması ve haksızlığın önüne geçilmesi amaçlanmıştır” denilmişti. Gelinen noktada yapılan yardımların birçok fakr-u zaruret içinde bulunan vatandaşa ulaşmadığını belirten vatandaşlar yetkililere; “Fakr-u zarureti neye göre belirliyorsunuz, sigortaya göre mi, evdeki koltuk ve kanepeye göre mi? Sorusunu yönelttiler.
ADALETSiZ DAĞITIM iDDiASI
Kaymakamlığın bu yıl uygulamaya koyduğu kömür dağıtımlarını değerlendiren vatandaşlar, “Son günlerde ilçede yapılan kömür yardımları amacına ne kadar uygun bir şekilde yapılıyor tam bir muamma içerisinde. Sadece sigortası yok diye kömür yardımı alan birçok vatandaş geliri olduğu halde kömür alırken, sigortalı görünüp de işsiz olan birçok vatandaş ise kömür alamıyor. Asgari ücretle çalışan ve yardımlardan yararlanamayan onlarca vatandaşın yanı sıra, iş çıkışı yapıldığı halde sistemde sigortalı göründüğü için yardım alamayan yüzlerce vatandaş mevcut. Geçen yıl iŞKUR bünyesinde 9 ay çalıştıktan sonra geçtiğimiz aylarda iş çıkışı verilen birçok vatandaş, çalışmadığı halde sırf sistemde sigortalı göründüğü için yardım kömürü alamıyor. isimlerinin açıklanmasını istemeyen bu durumda olan birçok vatandaş, sigortalı olup da yardım verilen birçok kişinin olmasına karşın, kendilerine sistemde sigortalı olduğu için kömür verilmediğini ifade ettiler. Yine aynı kişiler, ihtiyacı olmadığı halde kömür alan şahısların bu yardım kömürlerini piyasada parayla sattıklarını belirterek; “Kaymakamlık sadece sosyal güvenceye bakarak kömür dağıtırsa herkes mağdur olur. Öte yandan eve gelip tahkikat yaparken evin içindeki eşyaya bakarak olumlu veya olumsuz rapor yazıyorlar. Bu zamanda evinde elektronik eşya veya mobilya olmayan ev mi var? Geçim başka bir şey, evdeki eşya başka bir şey. Aylardır çalışmıyoruz ancak sistemde sigortalı görünüyoruz. Asgari ücretle çalışan bir insan bile bu yardıma muhtaçtır. Bu düzenlemeyi yapanlar belki iyi niyetli olabilirler ama uygulama çok yanlış ve mağdur ediyor. Bu vebal onlara kalmaz” şeklinde dert yandılar.
SiGORTALILARA YARDIM YOLU AÇILMIŞTI
12 Temmuz 2012 tarihinde resmi gazetede yayımlanan 6353 sayılı kanun hükmünde kararnamede yapılan değişiklikle, sosyal sigortalar kurumuna tabi olan vatandaşlara Kaymakamlıkların sosyal yardımlaşma vakıflarından yararlanma yolu açılmıştı. 6353 sayılı kanunun 17. maddesinde yapılan değişiklikte şu ifadeler yer alıyor: “..kanunla kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmakla veya bu kuruluşlarca aylık veya gelir bağlanmış olmakla birlikte, fon kurulunca belirlenecek ölçütlere göre; hane içindeki kişi başına düşen geliri, on altı yaşından büyükler için belirlenen aylık net asgari ücretin 1/3’ünden az olan kişilerden fakir ve muhtaç durumda bulunanlar da bu kanun kapsamındadır.” Kaymakamlıkların Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının hiçbir sosyal güvencesi olamayan vatandaşlara yönelik gerçekleştirdiği yardımlar bu değişiklikle birlikte yeni bir nitelik ve boyut kazandı. Daha önce yardıma muhtaç olduğu halde sosyal güvenlik kapsamında bulunan birçok yoksul vatandaş vakıf yardımlarından yararlanamazken, söz konusu kanunda yapılan değişiklikle birlikte sosyal güvencesi olmasına karşın yoksul durumda bulunan vatandaşlara da yardım yapılmasının yolu açıldı. Böylelikle asgari ücretli bir ailenin nüfusu 3 kişiden fazla ise aile fertleri sosyal güvencesi olmasına karşın vakıf yardımlarından yararlanabilecekler.