Advert

Silvanç™da tansiyon düşmüyor

Diyarbakırç™ın Silvan ilçesinde Tekel, mescit ve Konak mahallelerindeki yasak ve operasyonlar, şiddetli çatışmalar eşliğinde sürüyor. ilçede önceki akşam bir kişinin daha yaşamını yitirmesiyle, yasağın sürdüğü son 8 günde ölenlerin sayısı 7ç™ye yükseldi.

Silvanç™da tansiyon düşmüyor
Bu içerik 3251 kez okundu.
Silvan’a destek için HDP ve DBP heyetler oluştururken, Kongre Jinen Azad (KJA/Özgür Kadın Kongresi) de ilçeye gitti. Silvan’da temaslarda bulunan heyetler içinde yer alan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı “Üç mahallede tablo şu anda çok ağır bir noktaya gelmiş durumda ve her an büyük bir katliam riski ile karşı karşıyayız. Bir haftadır, silah sesleri susmuş değil, her türlü ağır silah, kitle imha silahları diyebileceğimiz silahlarla devlet mahallelere saldırıyor” dedi. HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ise Silvan'ın kuşatma altında olduğuna dikkat çekerek, "AKP hükümeti burada katliam peşindedir. Biz bu katliama izin vermeyeceğiz. Direnen halkımızın yanında olacağız” diye konuştu.
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 3 Kasım günü sabah erkenden ilan edilen sokağa çıkma yasağı, Tekel, Mescit ve Konak mahallelerinde en ağır şekliyle sürüyor. ilçede daha önce çıkan çatışmalarda ve güvenlik güçlerinin açtığı ateşte yaşamını yitiren 1’i güvenlik görevlisi toplam 6 kişiden sonra da ölüm haberler gelmeye devam ediyor. Önceki akşam ilçede bir kişi daha yaşamını yitirdi. Tekel Mahallesi'nde 20 yaşlarında Yakup Sinbağ adlı bir kişi daha yaşamını yitirdi. Önceki gün vurulan Sinbağ’ın cenazesi, gece boyunca alınamadı ve sokakta kaldı. Dün sabah saatlerinde polisin ablukasına rağmen aile kendi imkanlarıyla mahalleye girerek çocuklarının cenazesini aldı. Sinbağ'ın cenazesi otopsi yapılmak üzere Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Sinbağ ile birlikte yaşamını yitirenlerin sayısı, yasağın sürdüğü 8 günlük süre içinde 7’yi buldu.
ilçede sokaklara bakan binaların duvarlarında tahribat çok büyük. YDG-H ve PKK’lilerin güvenlik güçlerinin girişini engellemesi üzerine, mahallelere giremeyen özel harekatçılar, sokaklara yaylım ateşi açıyor. Binaların üzerindeki keskin nişancıların hareket eden her şeye ateş ettiği belirtiliyor. ilçenin güneyini çeviren askerlerin de zaman zaman tanklar ve toplarla bazı hedefleri vurduğu kaydediliyor. Hedeflerin isabet alması nedeniyle patlamanın yaşandığı yerden toz ve alev bulutu yükseliyor.
Yasağın sürdüğü mahallelerde evlere sıkışıp kalan siviller ise çaresiz. Yemez, su, ilaç ve benzeri insani ihtiyaçların giderilmesi artık tamamen zorlaştı. Evlerdeki stokların bittiği belirtiliyor. Daha önce yasak sürerken bazı evlere az sayıda da olsa ekmek dağıtan Kaymakamlığa bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu ise bu yasak sırasında hiçbir faaliyette bulunmuyor. Elektrik, telefon ve internet şebekelerinin tamamen kesik olduğu bu mahallelere destek için HDP ve DBP ile sivil toplum kuruluşları heyet üstüne heyet gönderiyor.
Önceki gün HDP, DBP il ve ilçe yöneticileri, milletvekilleri, KJA temsilcileri ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı'dan oluşan bir heyet ilçede temaslarda bulunduktan sonra özel harekat timleri tarafından taranan, 1 kişinin öldüğü ve 2 kişinin de ağır yaralandığı Dicle Kıraathanesi'ne kadar yürüdü.
Silvan, gibi büyük bir ilçe yasağın halen de devam ettiğine dikkat çeken Anlı “Üç mahallede tablo şu anda çok ağır bir noktaya gelmiş durumda ve her an büyük bir katliam riski ile karşı karşıyayız. Bir haftadır, silah sesleri susmuş değil, her türlü ağır silah, kitle imha silahları diyebileceğimiz silahlarla devlet mahallelere saldırıyor” dedi.
Artık sürdürülemez noktaya geldi
Bir haftadır yiyecek, su ve elektrik bulunmadığını aktaran Anlı, bu durumun artık sürdürülemez bir noktaya geldiğini söyledi. Dün itibariyle iki sivilin daha katledildiğini ifade eden Anlı, sokağa çıkma yasağı ardından devletin katlettiği sivil insan sayısı altıya yükseldiğini hatırlattı. Artık bu uygulamalara 'dur' demek gerektiğini vurgulayan Anlı, şöyle devam etti; “kendisine 'insanım, demokratım” diyen herkesin artık bu vahşete sessiz kalmaması ve Silvan'a sahip çıkması gerekiyor. Nasıl ki Kobani'de Cizre'de milyonlarca insan direniş içerisinde büyük bir sahiplenme içerisine girdiler ise aynı duyarlılık ve sahiplenmenin Silvan içinde gerçekleşmesi gerekiyor. Silvan halkı bugün dayanışma ve sahiplenme bekliyor, Silvan halkı bu zulme ve ağır insan hakları ihlallerine karşı yalnız olmadıklarının bilinmesini istiyor” dedi.
Yasak sürecek
Anlı, derhal sokağa çıkma yasağının kaldırılması çağrısında bulundu ve Silvan'daki halkla dayanışma için duyarlı olan herkesi bir an önce Silvan'ın etrafında kenetlenmeye davet etti.  Anlı, artık bir dakika bile kaybedecek zamanlarının kalmadığını vurguladı. Anlı, sivil toplum örgütlerinin yaptığı görüşmelerde kaymakamın sokağa çıkma yasağının sürdürüleceği yönünde beyanda bulunduğunu da paylaştı.
Ulaşamıyoruz
Şu anda sokağa çıkma yasağının olduğu mahallelere hiçbir şekilde giremediklerin, açıklayan Anlı, “mahallelerin etrafı dört taraftan kuşatılmış. Ağır silahlarla her yer kapatılmış. Hiçbir şekilde mahallelerden bilgi alamıyoruz, herhangi bir gıda ve insani yardım yapamıyoruz. Diyaliz hastaları, çocuklar, yaşlı insanlar, hiçbirine ilişkin bir bilgimiz yok. Elektrikler kesik, telefon ve internet hatları kesik, çalışmıyor durumda ve dünya ile iletişim kopmuş durumda. Bu nedenle diyoruz ki bu böyle sürdürülemez, artık dayanamayacak noktaya geldik, bir an önce bu durumun son bulması gerekiyor.”
Elinde ne varsa….
HDP Milletvekili Çağlar Demirel'de sadece üç mahalle değil, Silvan'ın tamamının kuşatma altında olduğunu anlattı. Şu anda devletin tankı, topu, ağır silahları ve ne kadar devlet gücü varsa bunlarla Silvan'ın ağır bir kuşatma altına alındığını kaydeden Demirel, “Silvan'da her gün siviller katlediliyor, evler tanklarla, toplarla yakılıyor, yıkılıyor. Şu an da üç mahallede başka kimlerin yaşamını yitirdiğine dair bilgimiz yoktur” dedi.
Çıkanı keskin nişancı vuruyor
Silvan'da insanların evlerinden çıkamadığını, çıktıkları an da keskin nişancılar tarafından vurularak infaz edildiğini belirten Demirel, “Devlet insanlarımıza ‘Dışarı çıkarsanız sizi öldürürüm’ diyor. Bunu derken bir yandan da evinde kalan insanlarımızın evlerini tankla, topla yıkıyor, evinde öldürüyor. Evinden ölmemek için dışarı çıkanları dışarıda öldürüyor. Yani bu bir vahşet, bu bir zulüm. Bu dünyanın hiçbir yerinde yaşanmadı. Devlet halkı içeri tıkayarak insanlarımızı tankla, topla imha ediyor. Bu bir toplu kıyım girişimidir” dedi.
KJA’dan bir heyet daha
Öte yandan KJA Diyarbakır bileşenleri öncülüğünde bir kadın heyeti, dün bir kez daha ilçeye gitti. DBP Diyarbakır il binası önünde bir araya gelen kadınlar, Silvan'da yaşanan katliamlara dikkat çekmek ve halkın direnişine destek vermek amacıyla Silvan'a gittiklerini belirterek, ilçede incelemelerde bulunacaklarını belirttiler.
Diyarbakır’da her gün eylem
Diğer yandan  Silvan'da yasak kalkıncaya ve saldırılar bitinceye kadar her gün saat 17.00-17.30 arası hayatı durdurma eylemi ve merkeze bağlı Sur, Bağlar, Kayapınar, Yenişehir ilçelerinde yarım saat boyunca ses çıkarma eylemi yapılacağı belirtildi.
Kayapınar’dan destek yürüyüşü
Kayapınar ilçesinde yüzlerce kişi Silvan halkı ile dayanışmak amacıyla önceki gün bir yürüyüş gerçekleştirdi. Cegerxwin Gençlik ve Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kitle, Rojava Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. "Faşizme karşı özyönetimle direneceğiz" dövizi ve "Biji berxwedana xweseri" pankartı taşınan yürüyüşte, sık sık, "Biji berxwedana Farqin'e", "Biji berxwedana Sur'e" ve "Biji Kürdistana xweseri" sloganları attı. Yürüyüş güzergahında bulunan araçlar da korna çalarak yürüyüşe destek verdi.
Sur’da tansiyon yükseliyor, eller tetikte
Diğer yandan merkez Sur ilçesinde de birkaç günden bu yana YDG-H’lilerin silahla nöbet tuttukları ve sokaklarda barikat ve hendekleri artırdıkları gözleniyor. Sokak başlarında yüzleri maskeli nöbetçiler, kurulan barikatların ardında bekliyor. ilçenin üzerinde de insansız hava araçlarıyla zaman zaman gözlem ve keşif uçuşları yapıldığı görülüyor.
(Kaynak Ozgurhaber Gazetesi)
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Diyarbakır aracı Konya’da kaza yaptı: 4 ölü, 2 yaralı
Diyarbakır aracı Konya’da kaza yaptı: 4 ölü, 2 yaralı
Son seçim anketi: CHP, AK Parti ve DEM’de son durum!
Son seçim anketi: CHP, AK Parti ve DEM’de son durum!