TMMOB il Koordinasyonu Kurulu’nun dayanışma ziyaretinde konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, belediyelere kayyum atanmasını öngören torba yasa tasarısının geri çekilmesini isteyerek, “Darbeleri tartıştığımız bir dönemde seçimle iş başına gelmiş yerel yönetimlere böylesi bir müdahalenin yapılması son derece anti demokratiktir. Herkes halkın iradesine, milli iradeye ve meşruiyete saygılı olmak durumundadır.” dediler.
TMMOB il Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Mehmet Orak, inşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Sinan Tarı, Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Harun Yalçınkaya, Maden Mühendisleri Odası Şube Eş Başkanı Doğan Hatun, Makina Mühendisleri Odası Şube Başkanı Sait Bahçe, Mimarlar Odası Şube Eş Başkanı Keziban Arukan ile Harita Mühendisleri Odası Şube Başkanı Can Deniz Akdemir, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’yı ziyaret etti.
Orak: Seçilmişleri halk seçti ancak halk görevden alabilir
Ziyarette konuşan TMMOB il Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Orak, kentle ilgili sorunları tartışmak ve sorunlara çözüm bulmak amacıyla ziyareti gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek, “Tabii en önemli konulardan biri de belediyelere kayyum atamalarıdır. TMMOB olarak kesinlikle kayyum atamalarına karşı olduğumuzu, demokratik seçimlerle gelen seçilmişlerin iş başında olması gerektiğine inanıyoruz. Seçilmişleri halk seçti, ancak halk görevden alabilir, o düşüncedeyiz.” şeklinde konuştu.
Kışanak: Yasanın geri çekilmesi en doğru olandır
Ardından konuşan Eş Başkan Gültan Kışanak ise TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan kayyum yasa tasarısının bir an önce geri geçilmesini isteyerek, belediyelerin halkın kurumları olduğunu, sahip çıkmanın herkese düştüğünü belirtti. Kışanak, “Demokrasiye ve halkın iradesine inanan, halkın haklarını savunan tüm kurumların, kuruluşların ve kişilerin aynı yaklaşım içinde olduğunu biliyoruz. Meclisteki bu yasanın bir an önce geri çekilmesi en doğru olandır. Darbeleri tartıştığımız bir dönemde seçimle iş başına gelmiş yönetimlere, merkezi hükümet tarafından böylesi bir müdahale yapmanın son derece anti demokratik olduğunu kaydetmek istiyoruz.” dedi.
Anlı: Belediyeler halkın kurumlarıdır
Eş Başkan Fırat Anlı da 15 Temmuz darbe tecrübesini yaşamış bir ülkede seçimle gelen yerel yönetimlere yönelik böylesine bir arayışın başlı başına bir akıl tutulması olduğunu kaydetti. Anlı, Kürtlerin meclisten ve yerel yönetimlerden atılmak istenmesine ilişkin de şunları söyledi: “Kürtlerin parlamentodaki temsilcilerinin meclis dışına atılmak istenmesi, yerel yönetimlerden uzaklaştırılmaları, siyasal, örgütsel, sivil toplum örgütlerinin ve medyanın bir biçimiyle dışına atılmak istenmeleri, bu ülke açısından hayırlı bir adım değil. Geçmişte de biz örneklerini gördük. Bu durumda Kürtlerin nerede kendilerini ifade, temsil ve mücadele edecekleri sorusu ortada kalır. O açıdan bu akıl tutulmasına bir an önce son verilmesini bizlerde belirtiyoruz. Burası halkın kurumlarıdır. Bizler elbette ki gelip geçiciyiz, nihayetinde daha belirleyici olan halkın iradesidir. Herkes halkın iradesine, milli iradeye ve meşruiyete saygılı olmak durumundadır.”