Advert

ERGANiç™NiN REFERANDUM SEA‡iMi

ERGANiç™NiN REFERANDUM SEA‡iMi
Bu içerik 3205 kez okundu.

16 Nisan Pazar günü yapılan referandum ile Türkiye 18 maddelik Anayasa değişikliği için EVET dedi. Ergani ilçesinde sandığa giden 60 bin 616 seçmenden 22 bin 281 kişi evet derken 36 bin 344 kişi de hayır dedi. Bu verilere göre, Ergani’de yüzde 38.01 evet oyuna karşın yüzde 61.99 hayır oyu çıktı. Seçime katılım oranı ise ilçe genelinde yüzde 78.45’le beklenen karşılığı bulmadı. Seçim propaganda dönemi boyunca referandum çalışması yürüten ilçedeki siyasi parti temsilcilikleri ise ilçede çıkan referandum neticesini gazetemize değerlendirdi.

iLÇE BAŞKANLARINDAN REFERANDUM DEĞERLENDiRMESi

            Ak Parti, HDP ve Hüda Par ilçe başkanları Ergani’de çıkan oy oranlarını zafer olarak değerlendirdiler. AK Parti ilçe Başkanı Şükrü Sayan yüzde 38’lik evet oranının parti teşkilatının başarısı olduğunu söyledi. Hüda Par ilçe Başkanı M.Emin Buran partilerinin referandumda evet kararının bölgede evet oylarının çıkmasında belirleyici olduğunu ifade etti. HDP ilçe Başkanı ibrahim Bingöl ise OHAL döneminde gerçekleştirilen bu seçimin meşruiyetinin tartışılır halde olduğunu ifade ederek, Türkiye geneli sandıktan evet çıkmış olsa da toplum vicdanında çıkan sonucun hayır olduğunu söyledi.

SAYAN; “BEKLENTiLERiMiZ KARŞILIK BULDU”

            16 Nisan referandumunda yüzde 38 evet oyu çıkan Ergani ilçesinde AK Parti ilçe Başkanı Şükrü Sayan, ilçedeki hedeflerinin yüzde 40 bandında olduğunu ifade ederek şunları söyledi; “Ancak seçime katılımın ilçe bazında düşük olduğunu gördük. Beklediğimiz katılım oranı olmuş olsaydı daha fazla evet oyu çıkacağına inanıyoruz. Halkımız projelerimize ve istikrara güvenoyu vermiştir. Bu seçimde ilçemizde çıkan yüzde 38’lik evet oyu ilçe teşkilatımız açısından başarı olarak değerlendirilmektedir. Nitekim 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerini temel aldığımızda, gelinen noktada ilçemizin oylarının kademeli olarak arttığını görmekteyiz. 7 Haziran seçimlerinde teşkilatımız yüzde 17, 1 Kasım seçimlerinde yüzde 26, 16 Nisan seçiminde ise yüzde 38 oy aranı alarak, 1 Kasım’dan bu yana oylarımızda yüzde 12’lik artış kaydedilmiştir. Bu, ilçe teşkilatımızın, kadın ve gençlik kollarımızın belediye meclis üyelerimizin özverili çalışmalarının haklı bir sonucudur. Ergani’de bizlere bu teveccühü gösteren halkımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Halkımız huzura ve refaha oy vermiştir. Bunun devamının geleceğini düşünüyoruz” dedi.

BiNGÖL; “BU SEÇiM MEŞRU DEĞiLDiR”

            Ergani’deki seçim sonuçlarını değerlendiren HDP ilçe Başkanı ibrahim Bingöl, ilçede çıkan yüzde 61 Hayır oyunu, seçim kampanyası sürecindeki tüm baskı ve imkânsızlıklara rağmen büyük bir başarı olarak gördüklerini ifade etti. HDP ilçe Eş Başkanı ibrahim Bingöl sözlerinin devamında şunları dile getirdi: “ilçe genelinde seçime katılım yüzde 78’le beklentilerin altında kalmıştır. Şayet katılım daha yüksek olsaydı hayır oylarının daha fazla olacağını düşünüyoruz. Olağan üstü hal şartlarında yapılan bu seçimin meşruiyeti tartışılır hale gelmiştir. Buna karşın Ergani teşkilatı olarak yaklaşık iki aydır yoğun bir seçim propaganda süreci yaşadık. Bu süreçte hem bölgemizde hem de ülke genelinde AKP’nin devletin tüm imkânlarını kullanarak yürüttüğü bir seçim dönemi yaşadık. Ancak hayır cephesi maalesef bu imkânlara sahip olamadığı gibi, HDP olarak bizler bu süre zarfında baskı, gözaltı ve tutuklamalarla karşı karşıya kaldık. Bu süre zarfında yüzlerce partilimiz gözaltına alındı veya tutuklandı. Gelinen noktada tüm bu imkânsızlıklara rağmen gerek Türkiye genelinde gerekse özelde Ergani ilçesinde kamu vicdanında hayır kazanmıştır. Çünkü ülke genelinde bütün büyükşehirlerde hayır oyu önde çıkmıştır. Adaletsiz bir seçim olduğunu düşünüyoruz. Parti merkezimiz genel bazda, ilçe teşkilatımız da ilçe bazında seçim kuruluna gerekli itirazları yapacaktır. Baskı politikaları ve tüm tehditlere rağmen bu halk oyuna sahip çıkmıştır. Sandıktan evet çıkmış olsa da toplum vicdanında çıkan sonuç hayırdır” dedi.

BURAN; “MiLLiYETÇiLiK KAYBETTi”

            Partilerinin bölgede kilit rol oynadığını vurgulayan Hüda par ilçe Başkanı M.Emin Buran, partilerinin referandumda evet oyu verecekleri kararının bölgede evet oylarının çıkmasında belirleyici olduğunu belirtti. MHP’nin evet blokunda yer almasına rağmen, milliyetçi oyların hayır’a gittiğini ifade eden Buran, milliyetçi söylem ve üslubun iflas ettiğini vurguladı. M.Emin Buran yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu; “Biz Ergani’de evet oylarının yüzde 38 bandından çıkmasında partimiz tabanının belirleyici olduğunu düşünmekteyiz. Keza ilçede girdiğimiz son yerel seçimlerde partimizin 5 bin civarında bir oy potansiyeli olduğunu gördük. ilçede alınan 22bin Evet oyunun belirleyici kısmı Hüda Par cephesinin oyudur. Ülke genelinde de muhafazakâr Kürt seçmeninin evet oyu vermesinde partimizin emeği büyüktür. Keza Sayın Cumhurbaşkanı da seçim akşamı yaptığı konuşmasında patimize gerekli teveccühü göstermiştir. Bize göre bu seçimin kaybedeni milliyetçi cephe olmuştur. Milliyetçi söylemler ve son süreçte Kürdistan bayrağına paçavra söylemi batıdaki Kürtleri ve bizleri derinden üzmüştür, buda sandığa olumsuz etki etmiştir. Ancak buna rağmen batıdaki muhafazakâr Kürt semenler partimiz çizgisinde referanduma gereken desteği sunmuşlardır. Milliyetçi cephenin kutuplaştırıcı söylemleri bu seçimde kendi seçmenine hayır oyu verdirdi; ancak son dönemde yapılan hendek siyaseti de bölgede evet çıkmasında katkı sundu.”

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Diyarbakır’daki Mem Ararat konserinde evlilik teklifi
Diyarbakır’daki Mem Ararat konserinde evlilik teklifi
Diyarbakırlı Mahsun Kırmızgül’den önemli çağrı
Diyarbakırlı Mahsun Kırmızgül’den önemli çağrı