Advert

ŞiRE AœZAœMAœ YOK OLUYOR!

ŞiRE AœZAœMAœ YOK OLUYOR!
Bu içerik 3119 kez okundu.
Ergani ilçesinde her yıl bu dönemde başlayan bağbozumu bu yıl durgun geçiyor. Ergani'nin simgesi olan şire üzümü, bağlarda baş gösteren agro bakterium denilen bir hastalık nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Pestil, pekmez ve sucuk gibi ürünler yapmak için hasada başlayan vatandaşlar bu yıl üzüm mahsulünün yeterli düzeyde olmamasından dolayı hayal kırıklığı yaşadılar. Yerli üzümün çıkmasıyla birlikte sofralık olarak tüketilen Ergani üzümünün fiyatının bu sezon yüksek olması yerli üzümde yaşanan rekolte düşüklüğünü açıkça gözler önüne sererken, köylü pazarında her yıl bu mevsim tezgahlarda bol bol bulunan bağ ürünlerinin yerini ise dışarıdan gelen ürünler aldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü Mehmet Nur Kaya, şire üzümü konusunda çiftçilerden çok sayıda başvuru aldıklarını, bu başvurular doğrultusunda Tarımsal Araştırma Enstitüsüyle irtibata geçerek bir çalışma başlattıklarını söyledi.
ÜZÜMDE REKOLTE DÜŞTÜ
Bağbozumu geleneğinin yıllardır devam ettiği Ergani ilçesinde yerli üzüm rekoltesi bu sezon beklentiyi karşılayamadığı için bağbozumuna başlayan vatandaşlar bu yıl mahsul çıkartmakta zorluk yaşadılar. Bu yıl teveklerde şire üzümünün beklenilen düzeyde bulunmadığından yakınan vatandaşlar; "Bu sene şire üzümü yok denecek kadar az. Sofralık tüketim için bile ancak çıktı. Bu yılki perakende satış fiyatlarının yüksek olması da bunun açık bir kanıtıdır. Geçmiş yıllarda tonlarca üzüm çıkan bir bağdan bu yıl bir ton bile üzüm çıkaramadık. Yine önceki yıllarda yaptığımız bağbozumlarında yüzlerce kilo pestil, pekmez, sucuk ve köylü pazarında vatandaşlara satardık. Ancak bu yıl mahsul azlığından dolayı köylü pazarında da yerli ürün neredeyse yok denecek miktarlarda. Vatandaşlar mecburen çevre il ve ilçelerden getirilen ürünleri yüksek fiyatlara almak zorunda kalıyor" şeklinde konuştu.
ŞiRE ÜZÜMÜNÜ HASTALIK VURDU
Bağbozumu döneminin ana maddesi olan ve ilçenin simgesi olan meşhur şire üzümünün bu yıl olmaması nedeniyle çiftçilerden çok sayıda başvuru aldıklarını ifade eden ilçe Tarım Müdürü Mehmet Nur Kaya, şire üzümünü agro bacterium denilen bir hastalığın vurduğunu söyledi. Kaya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: "Gerek ilçemizin simgesi durumunda bulunan gerekse ekonomik anlamda önemli bir yere sahip olan şire üzümü bu yıl neredeyse yok denecek kadar az. Çiftçilerimizden bu yönde çok sayıda başvuru aldık. Ergani'ye özgü meşhur şire üzümünü bu yıl agro bakterium dediğimiz kökte ur oluşumu diye tabir edilen bir hastalık vurdu. Bunun başlıca nedenleri arasında, son yıllarca yaygın bir şekilde yapılan sondaj çalışmaları nedeniyle yer altı sularının çekilmesinden dolayı tevek köklerinin yeteri kadar yer altından beslenememesidir. Bu anlamda göreve gelir gelmez çiftçilerimizin müracaatları doğrultusunda bir çalışma başlatarak Tarımsal Araştırma Enstitüsüyle irtibata geçerek bir çalışma başlattık" dedi.
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Yaz bitti Ergani'de anız yangınları bir bitmedi!
Yaz bitti Ergani'de anız yangınları bir bitmedi!
Diyarbakırlı vekil: İdam geri gelsin
Diyarbakırlı vekil: İdam geri gelsin