Advert

Ergani Konuşuyor

Ergani Konuşuyor
Bu içerik 3330 kez okundu.
Bu hafta ilçemizin  sorunlarını dile getirdik.
Bu hafta ilçenin başlıca sorunları nelerdik dedik çöp, hizmet, hastane ve geleçeğimiz karanlık konusunu işledik.
Ergani'nin en büyük sorunlarından insana değer vermek ve geleçeğimiz karanlık diye belirten esnaf Mehmet Çetin, 2002'den  sonra  Ak Partiyle büyük bir şehirleşme yapıldı. Toplu konutlar olsun, şunlar olsun kentler büyüdü gelişti ama insanımız binasıyla beraber gelişmedi, köylü kaldı. Köylü şehre geldi ama uyum sağlayamadı. Alt yapıyı biz sunamadık, köylü de kendini adapta edemedi. Bu eğitimden kaynaklıyor, kazancından da kaynaklanıyor, şehrin cazibesinden kaynaklanıyor, şehrimiz kalabalık ama adam sabah şehre geliyor akşam köye gidiyor.   Köylü ekmeğini, yoğurdunu şehir den alıp götürüyor köyüne, bu şehri boğdu. Bu ayrı bir sorun zaten.  Kültürümüz gelişmedi, kültürümüz halen 1980'de şehrimiz 2017 'de. Yönetimsel olarak koordinasyon içerisinde değiliz. Belediye ayrı bir telden, DEDAŞ ayrı bir telden, Hükümet tarafı ayrı telden olduğu için hani o koordinasyon olmazsa böyle çarpık gider. Şehrin sokağını sen isteğin kadar düzenle, insanı düzenlemediğin zaman, arkasından çöpçü de gönderirsin, zabıta da gönderirsin yine de düzelmez. insanımızı yetiştirmemiz lazım, geliştirmemiz lazım, insana değer vermemiz lazım. Yani eksiğimiz insan. 
Biz geçici politikalarla yürütüldüğümüz için, şunu yapma, onu düzelt değil. Biz çalıştırmak insan arıyoruz bulamıyoruz. Çünkü kimse çalışmıyor. Kömür dağıtarak, makarna dağıtarak bir yere varamayız. Bu insanlara çalışma bilincini, üretme bilincini, ufkunu açmamız lazım. Ufkunu açmazsan adam gelir kömürünü, makarnasını alır gelir kahvesinde oturur. 
ilçede sosyal belediyeciliğin olmadığını belirten Çetin, Çöp toplamak belediyenin görevidir ama sosyal belediyecilik yok. Sen bu gençlerin kültürel alt yapısını oluşturman lazım, geliştirmen lazım, bakıyorsun bir şey yok, hep internet internet. Kültürel bir alt yapıyı oluşturulduğunda gençlerimiz, saz mı çalmak istiyor, tiyatrocu mu olmak istiyor, ressam mı olmak istiyor hangisini seçmek istiyorsa istesin ama yok. 
Mesleki eğitim çok yetersiz, Terzisinden tut demircisine, elektrikcisinden tut en küçük sanatkâra kadar bir alt yapının oluşması gerekir. Buda olmayınca herkes kısa yoldan zengin olma peşinde, masa başı derdinde. Genel gördüğümde şehrin bir sorunu yok, gençlik kötü yönde, böyle giderse geleceğimiz karanlık dedi. 
 
 
Benzin istasyonunda pompacılık yapan Mehmet Nuri Kaçar, Ergani'nin en önemli sorunlarından bir tanesini gündeme getirmek istiyorum. Kaçar, Ben Adnan Menderes TOKi bölgesinde oturmaktayım. Belediye tarafından şikayetim vardır. Nedeni ise, haftada en az 3-4 kez yakılan çöpten dolayıdır. Yakılan çöp adeta zehir saçıyor, dışarı çıkamıyoruz, nefes alamıyoruz.  Bu benim tek sorunum değil burada oturan vatandaşların da sorunudur ama dile getiren vatandaşlarımız yok.  Ben bu konu hakkında imza toplamaya çalıştım ama bir türlü bir araya gelemedik. Sonra arkadaşlar bu yetkiyi bana verdiler. Belediye yetkilileriyle görüştüm bir sonuç alamadık. Daha sonra temizlilik işleriyle uğraşan arkadaşlar işyerine geldiler, bu durumu dile getirdim, bana dedikleri, bu yetki bizden çıkmış Diyarbakır Büyük Şehir belediyesiyle görüşmemi istediler. 
Ergani'nin tüm çöpleri toplanarak, Yenişehir'e yakın çöplük alan boşaltılıyor, temizlenmesi gereken çöpler yakılıyor, yakılan çöpler zehir saçıyor, astım hastası olan hastalar dışarı çıkamıyor, orada oturan site sakinleri de rahatsız oluyor. Yetkililerin bu çöp sorununa çözüm getirmesini istiyoruz dedi. 
 
 
Esnaf Mustafa Kılıç Dicle yolunda yapılan parke taşları çökmüş, engebeli bir durumda. Sağlı sollu park yapan araçlarla dolu. Ne belediye nede trafik karışmıyor.  Araçlar geçerken işyerimiz toz içinde kalıyor, hiçbir sulama yapılmıyor.  Temizlik yok, düzenli bir çalışma yok. 
Hastaneye sabah saat 8'de gittiğimizde, doktor saat 10'da geliyor. Bazen randevu alıyoruz doktor yok diyorlar. Bir şeyde diyemiyorsun, dediğin zamanda suçlu oluyorsun. Düzensizlik almış başını gidiyor. Hastaneye acilen her branştan doktorların gelmesini istiyoruz dedi. 
 
 
Taksicilik yapan Mehmet Ali Kartal, Ergani'nin sorunu taksicilik sorunudur. Taksiciliğe bir önlem alınması gerekmektedir. ilçemizde herkes taksicilik yapıyor. 10 yıl önce taksicilik kooperatifimizi kurduk, plakalarımızı alamadık. Ticari taksiyiz vergilerimizi ödüyoruz ancak ilçemizde korsan taksicilik yapanların sayısı gittikçe artıyor. 10 yıldır 16 tane T plakamız var ama halende alamadık. Bir araba alan bir kişi hemen aracına taksi levhasını yapıştırıp ben taksiciyim diyor. Adam yapancı plakayla taksicilik yapıyor, özürlü aracıyla taksicilik yapıyor. Belli değil kim  taksicidir kim değildir. ilçenin her tarafı taksi durağı olmuş, bir yolcu taksi yok mu deyince esnaf ben varım diyor. Dükkanını kapatıp yolcuyu götürüp para kazanıyor. Ama adam taksici değil ki bir levha atmış üzerine diyor ki ben taksiciyim. O kişide bizim ekmeğimize sebep oluyor. 2 belediye başkanı zamanında taksi plakamızı istedik vermediler. Büyükşehir yasası geldiği için bizi Diyarbakır büyük şehir belediyesine gönderdiler ama belediyede T plakamızı vermiyor. En büyük sorun taksicilik sorunu buna önlem alınması istedi. 
(Hazırlayan Esat TAŞTEKiN / Erkan AKHATUN)
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Yaz bitti Ergani'de anız yangınları bir bitmedi!
Yaz bitti Ergani'de anız yangınları bir bitmedi!
Diyarbakırlı vekil: İdam geri gelsin
Diyarbakırlı vekil: İdam geri gelsin