Advert

Kuraklık çiftçileri tedirgin ediyor

Kuraklık çiftçileri tedirgin ediyor
Bu içerik 3254 kez okundu.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yağışların yeterli olmaması nedeniyle kendini hissettiren kuraklık, çiftçileri tedirgin ediyor.
Türkiye'de buğday üretiminde üçüncü sırada yer alan Diyarbakır'da çiftçi, geçtiğimiz yılın kasım ve aralık aylarında yağışların yeteri kadar olmamasının, çimlenme aşamasındaki buğdayı olumsuz etkilediğini belirtiyor.
Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Ergani ilçe Ziraat Odası Başkanı izzet Güzel, yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçinin tarlasına gübre atamadığını söyledi.
Güzel, "Kasım ve aralık aylarında yağması gereken yağmurlar hem bölgemizde hem de ilçemizde çok eksik düştü. Yıllara göre hesapladığımızda belki yüzde 20 yağış yağmamıştır. Gördüğünüz gibi, arazi daha yeşermemiş, tohum, attığımız gibi toprağın üzerinde duruyor. Üstte tek tek yeşeren bitkiler de nemden dolayı yeşermiş. Ciddi bir kuraklık tehlikesi var. Bu doğal bir şey olduğundan bir şey diyemiyoruz ama devletin çiftçilerimize TARSiM'de yapmış ya da yapacağı yüzde 50'lik indiriminin üzerinden tekrar bir indirimin olması lazım. Çiftçi ve üreticilerimizin de mutlaka TARSiM'lerini yapmaları lazım. TARSiM'in içerisine mutlaka kuraklığın katılması gerekmektedir. Bu, bu yıla özel yapılmalıdır. Bölgemizde ciddi bir kuraklık riski var." dedi.
"Üreticilerimiz korkmuş durumda"
Bazı bölgelerde kuraklık nedeniyle herhangi bir yeşerme olmadığını dile getiren Güzel, şunları söyledi: "Geçen yıl bu vakitlerde bayağı yağmur yağmıştı. Şu gördüğünüz arazide siyah toprak görülüyor, normalde geçen yıl burada olmuş olsaydık toprak görülmezdi ve buğdayın boyu bir karıştan fazla olmuştu. Kasım ve aralık aylarında yağmurun hem geç hem de az yağmasından dolayı bitki daha istenilen düzeye gelmemiş. Hava nemli oluyor, yağmur yağmıyor, sonra toprak kuruyor. Bir seferde yeterli derecede yağmur yağsa zaten bitki hemen çimleniyor. Hal böyle olunca ciddi bir kuraklık sıkıntısı var. Şu anda yağış eksikliği var ve bundan dolayı üreticilerimiz korkmuş durumda."
 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ersun Yanal: Saha zemini rakibe yaradı
Ersun Yanal: Saha zemini rakibe yaradı
Galatasaray Kadıköy’de Fenerbahçe’yi yendi
Galatasaray Kadıköy’de Fenerbahçe’yi yendi