Advert

Köylülerin su isyanı...

A–zbilek Köylüleri eşek sırtında her gün 1 kilometre uzaklıktaki kuyudan su taşıyorlar

Köylülerin su isyanı...
Bu içerik 3247 kez okundu.
Ergani  ilçesi'nde, Özbilek Köyü (Mahallesi) sakinleri köylerinde su olmadığı için her gün 1 kilometre uzaklıktaki yakın bir tarlanın sondaj kuyusundan eşekle su taşıyorlar. Her gün en az 4 kez 1 kilometre yakın bir kuyudan su taşıyan kadın ve çocuklar, yaşadıkları çilenin son bulmasını istiyor.
Ergani'ye 10 kilometre uzaklıktaki 700 nüfuslu Özbilek Köyü'nde, 10 yıl önce sondaj vurularak içme suyu ihtiyacını karşıladıklarını belirten Cemil Türk, Köyümüz de içme suyu ihtiyacını karşılayamaz olduk her gün eşeklerle 1 kilometre uzaklıkta bulunan şahsa ait kuyudan alıyoruz. Sondaj kuyumuz da azalan suyu sağlıklı alamıyoruz. 1 gün boyunca kuyunun dolmasını bekliyoruz, su dolunca bazı eveler su ihtiyacını karşılayamadığı için mecburen kadın, çocuk su taşımak zorunda kalıyor. Bu arıza hemen hemen 2 yıldır böyle. Büyükşehir belediyesine, DiSKi'ye dilekçeler verdik, sorunun sondaj kuyusundaki borunun çatlak olduğunu söylüyor ama bir türlü gelip bakmadılar. Yetkililer gelip yeni bir sondaj vuracaklarını da söylediler, halen bekliyoruz. Su yetersiz olduğu için 50 hane alıyor, 80 hane alamıyor. Köyümüzün girişinde bir kuyu daha var eskiden orada suyumuzu temin ediyorduk, oradan çıkan suyu analiz ettiklerinde olumsuz çıktığı için o kuyudan su almıyoruz. Bir an önce köyümüze su istiyoruz dedi. 
Her gün su taşıma çilesi yaşadıklarını anlatan köylü kadınlar, yetkililerin sorunlarını çözmesini istiyor. Eşek sırtında köye su taşıyan kadınlar, susuzluğun bedelini kendilerinin ödediğini söyledi. 
Eşeklerle su ihtiyacını karşılamak için kadın ve çocuklar, yanlarındaki bidonlarını doldurarak evlerine su taşıdıklarını belirten Reyhan Yalçın, "1 yıldır köyümüzde suyumuz yok. 21'inci yüzyılda olmamıza rağmen eşeklerle su taşıyoruz. Kış ayında bazen çocuklarımızı suya göndermeye korkuyoruz, Allah korusun karşılarına köpek ve kurt çıkabilir diye endişe ediyoruz. Atalarımız temizlik imandadır diyorlar doğrudur, su olmadığı zaman nasıl temizlik yapalım. Tek dileğimiz temiz suyla banyo yapmak. Her gün eşeklerle su çekmekle kalıyoruz. Bizde insanız bu su oldukça bizde temizlik yapıp banyo yapmak istiyoruz. Buradaki su bitince bizler rezil olacağız, yetkililerden su sorunumuzun çözülmesini istiyoruz" diye konuştu.
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Yaz bitti Ergani'de anız yangınları bir bitmedi!
Yaz bitti Ergani'de anız yangınları bir bitmedi!
Diyarbakırlı vekil: İdam geri gelsin
Diyarbakırlı vekil: İdam geri gelsin