Advert

Kartalmış: ç˜5 Yılda Erganiç™nin çehresini değiştirdikç™

Ergani Belediye Başkanı Ramazan Kartalmış, görev yaptığı 5 yılda yaptığı çalışmaları ve hayata geçirdiği projelerini Ergani Haber Gazetesine değerlendirdi.

Kartalmış: ç˜5 Yılda Erganiç™nin çehresini değiştirdikç™
Bu içerik 4379 kez okundu.
Ergani'yi yaşanabilir bir ilçe haline getirmek için ilk göreve başladığı günden itibaren yol. 5 yıl içerisinde Ergani ilçe merkezi ile kırsal mahallere yönelik Kaldırım ve parke taşı döşeme, park ve yeşil alan, taziye evleri yapan Ergani Belediyesi, Alternatif sosyal yaşam alanları oluşturma faaliyetleri kapsamında Diyarbakır'da bir ilk olma özelliği taşıyan "Botanik Park ve Kent Meydanı" projesini hayata geçirdi. 5 yıl Belediye başkanlığı yapan Kartalmış, Borçsuz bir belediye devredeceğiz.

iŞTE ERGANi BELEDiYESi’NCE 5 YILDA YAPILAN HiZMETLER

1 MiLYON iKi YÜZ YETMiŞ BiN METREKARE PARKE TAŞI DÖŞENDi

Ergani Belediyesi Fen işleri Müdürlüğü, merkez mahalleler ile kırsal mahallelerde yol yapım, parke taşı döşeme ve kaldırım çalışmaları kapsamında 1 Milyon 270 bin metrekare parke taşı döşendi.  ,

Yurttaşlara daha iyi bir hizmet sunmak amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdüren Ergani Belediyesi hava şartların düzelmesi ile birlikte; vatandaşların yazın tozdan, kışın çamurdan kurtulması ve rahat etmeleri için merkez ve kırsal mahallelerde kilitli parke taşı döşeme, kaldırım ve stabilize yol yapım çalışmalarını sona erdi. Adnan menderes Mahallesinde startı verilen çalışmalar sırasıyla diğer merkez mahaller ve Aşağıkuyulu, Kesentaş, Dağarası, Selman, Hendek, Aşağıbitikçi, Akçakale, Ahmetli, Çayırdere, Dereboyu, Morkoyun, Kömürtaş, Bereketli, Salihli, Han, Aşağıçayan,Özbilek, Cömert, Şölen ile Çukurdere mahallelerinde de yapıldı. 2015 yılı öncesi ilçe genelinde yapılan kilitli parke taşı döşemesi 420 bin metrekare iken, Belediye 5 yıl içerisinde ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekleştirdiği 2015 yılında 300 bin metrekare, 2016 yılında 172 bin metrekare, 2017 yılında ise 83 bin m2 2018’de planlanan 300 bin m2’de tamamlanarak Ergani’ye 1 milyon 270 bin metrekare kilitli parke taşı döşendi.

BiN 800 ADET iRAN ÇAMI DiKiLDi

Ergani Belediyesi ilçe genelinde sürdürdüğü yeşil alan oluşturma ve ağaç dikme çalışmaları devam ediyor. Kentsel estetik, peyzaj ve sokak sağlıklaştırmasına devam eden Ergani belediyesi Temizlik işleri Müdürlüğü ekipleri, kent genelinde binlerce ağaç dikerek, ilçeyi adeta bir Flora’ya dönüştürdü. Ergani Belediyesi Temizlik işleri Müdürlüğü ekipleri, büyük bir itinayla yürüttükleri ağaçlandırma çalışması kapsamında Kız Meslek Lisesi yanı, Şehri Nebi Sitesi altı, Hacı Hasan Ergün Cami altı, Kaya yapı yanI, Devlet Hastanesi yanı, Manolya Parkı ve TOKi orta refüjünde 2 ayda, yaklaşık 15 bin metre kare alan üzerinde 1800 iran çamını toprakla buluşturdu.

iLÇEDE 170 BiN METREKARE YEŞiL ALAN OLUŞTURULDU

Ergani Belediyesi, sosyal yaşam alanları oluşturma faaliyetleri kapsamında dört yılda 5 parkın yapımını tamamlayarak Erganililerin hizmetine sundu. Ergani Belediyesi Park Bahçe Müdürlüğü çalışmalarıyla, geçmişte toplam 25 bin m² olan yeşil alan miktarına, 2015 yılında 95 bin m², 2016 yılında 5 bin m² yeşil alan daha eklenerek yeşil alan miktarı 125 bin m²  ye çıkardı. 2017 yılında ise 20 bin m²  yeşil alan eklenerek toplam yeşil alan 145 bin m²  ye çıkartıldı. 2018 yılı ilk iki ayında 15 bin m²  daha yeşil alan eklenerek toplam 170 bin m² ye çıkartıldı.

KAPALI SABiT SEMT PAZARI KURULDU

Adnan Menderes Mahallesi TOKi mevkiinde kurulan Kapalı Sabit Semt Pazarı 1000 (bin) metrekare alan üzerinde inşa edilerek yurttaşların hizmetine sunuldu. Kapalı Sabit Semt Pazarı Cadde ve sokaklarda kurulan semt pazarları yerine çağdaş, sağlıklı, yaşanabilir bir kent olma yolunda,  model olma özelliği taşıyor. Ek özellik olarak Engelli vatandaşların da rahatlıkla kullanabileceği şekilde tasarlanan Kapalı Sabit Semt Pazarı modern ve konforlu yönleriyle bölge insanının yağmur, çamur, toz gibi sıkıntılı ortamda alışverişlerine son vererek, rahat ve sağlıklı koşullarda alış veriş imkânı sağlıyor.

iSMETPAŞA VE SARAY MAHALLESiNDE iKi ADET TAZiYE EVi YAPILDI

Ergani Belediyesi tarafından, Saray ve ismetpaşa Mahallelerinde yapımına başlanan çok amaçlı iki adet taziye evinin inşaat çalışmalarına başlandı. Sosyal belediyecilik ilkesi doğrultusunda halkın ihtiyaç ve taleplerine yönelik hizmetlerini sürdüren Ergani belediyesi, yakınlarını kaybeden vatandaşların acılarını paylaşmak üzere gelen misafirlerini temiz, konforlu ve elverişli bir ortamda kabul edebilmelerini sağlamak amacıyla yapımı devam eden taziye evlerinin hizmete devam edildi.

Bu kapsamda yapımına başlanan çok amaçlı taziye evlerinin ilki; ismet Paşa Mahallesi (Bagür) Diyarbakır Caddesi Taştekin Petrol yanında olan 1240 metrekare alan üzerinde inşa ediliyor. ismetpaşa Mahallesinde konferans salonu olarak da kullanılacak şekilde tasarlanan taziye evi 2 katlı olarak inşa edilmektedir. Alt katta kadın ve erkekler için ayrı 2 taziye salonu, mescit, bay ve bayan abdesthane, yemekhane, çay ocağı ve mutfak gibi iç sosyal donatılara da yer verilecek. 2. kat ise 250 kişilik çok amaçlı konferans salonu, fuaye, kulis, bay ve bayan abdesthane olarak düzenlendi.

Yapımı devam eden ikinci taziye evi ise; Saray Mahallesi Çiftepınar Caddesi eski sebze hali karşında taşınmazı belediyeye ait olan 442 metrekare alan üzerinde iki katlı olacak şekilde inşa edildi. Alt katta erkek taziye salonu, mescit, mutfak ve abdesthane üst katta ise bayan taziye salonu, mescit, mutfak ve abdesthane yer alıyor.

ERGANi VE DiYARBAKIR’DA BiR iLK: BOTANiK PARK VE KENT MEYDANI

Ergani Belediyesi, alternatif sosyal yaşam alanları oluşturma faaliyetleri kapsamında Diyarbakır’da bir ilk olma özelliği taşıyan “Botanik Park ve Kent Meydanı” projesini hayata geçirdi.

Ergani Belediyesi tarafından “Botanik Park ve Kent Meydanı” projesi yapımı tamamlanarak halka açıldı. Ergani belediyesi, alternatif sosyal yaşam alanları oluşturma faaliyetleri kapsamında geçen yıl üç parkın yapımını tamamlayarak yurttaşların hizmetine sundu. Geçmişte toplam 25 bin m²  olan yeşil alan miktarına 2015 yılında 95 bin m² yeşil alan daha eklenerek yeşil alan miktarını 120 bin m²ye çıkarıldı. Yapımına başlanan 5 bin m²’lik Botanik Park ve Kent Meydanının tamamlanması ile toplam yeşil alan miktarı 125 bin m² ye çıkarılmış oldu. Parkta yeşil dokuyu oluşturmak amacıyla farklı bitkiler ekildi. Yetişkin ağaçların yanı sıra onlarca tür çiçek ve estetik görünüme sahip çeşitli ağaçlarla park zenginleştirildi. Park zemininde geniş ölçüde çim ve çiçek ekimi yapılarak beton kullanımı en aza indirildi. Yapımı tamamlanan parkta, binbir çeşit bitkinin yanı sıra saat kulesi, hayvan figürleri, ışıklı su fıskiyeleri, dikey bahçeler, su perdeleri, kamelyalar, banklar, engelli vatandaşlara uygun düzenlenen otantik merdivenler ve yürüyüş yolları da yer alıyor.

 

 Gençlerin ve kadınların zaman geçirdiği alan haline gelen parkta karşılaştığımız Didem Şişkin “Kent merkezinde böyle zaman geçirecek yeşil bir alanın olması fevkalade bir şey hem görsel olarak hem de sağlık açısından önemli” diye konuştu.

‘OKUL SONRASI ZAMAN GEÇiRiYORUZ’

Lise öğrencileri Ece Aygün ve Rojda Alp Altun “ Okul sonrası uğradığımız arkadaşlarımızla zaman geçirdiğimiz bir alan ve büyük bir ihtiyacı karşıladı” diye konuştular.

‘KENTE NEFES ALDIRIYOR’

Yeşil bir alanın kentin merkezinde olmasının önemini vurgulayan Didem Şişkin “Kadın olarak kafelerde oturamıyoruz böyle bir alanın olması bizim açımızdan çok sevindirici hemde kentin merkezinde olması kente nefes aldırıyor” dedi. Botanik Park ve Kent Meydanı projesinin de hayata geçmesiyle birlikte daha önce vaat edilen yedi parktan dördüncüsü de halkın hizmetine sunulmuş oldu. Böylelikle yapılması planlanan 200bin m² yeşil alanın 100 bin m²’si tamamlanarak hedeflenen yeşil alanın yarısı ilçeye kazandırılmış oldu.

ARAÇ FiLOSU GÜÇLENDiRiLDi

Ergani Belediyesi, araç filosuna 7 adet iş makinesi daha ekledi. 6360 Sayılı Büyükşehir Yasası ile hizmet alanı genişleyen Ergani Belediyesi, halka daha iyi, hızlı ve etkin bir hizmet verebilmek adına araç filosunu genişletmeye devam ediyor. Temizlik ve Fen işleri Müdürlüğü bünyesinde hizmet verecek olan araçlarla, ilçemizdeki temizlik, kar ve üstyapıya ilişkin sorunların kökten çözülmesi hedeflenmektedir. Alınan araçlar; 2 adet 7 m³  Yol Süpürme Aracı, 1 adet 25 m³  Su Arazöz Aracı, 1 adet 13+1.5 Hidrolik Sıkıştırmalı Çöp Aracı, 1 adet 16+1 Hidrolik Sıkıştırmalı Çöp Aracı, 1 adet Kar Küreme, 1 adet Tuzlama Aracı olmak üzere 7 araç halkımızın hizmetine girdi.

Temizlik işleri Müdürlüğü geçtiğimiz yıl 50 adet 800 litrelik sıcak daldırma galvanizli çöp konteyneri ile 5 Adet yer altı çöp konteyneri satın alarak ilçemizde ihtiyaç duyulan yerlere yerleştirdi. Daha önce 80 işçi, 9 adet Sıkıştırmalı Çöp Kamyonu, 1 adet Yol Süpürme Kamyonu, 1 adet Açık Kasa Kamyonet, 1 adet Çöp Konteyneri Yıkama Aracı, 2 adet Mini Yol Süpürme Aracı, 5 adet Yaprak Toplama Aracı, 20 Süpürgeci ile 2 vardiya şeklinde çalışmalarını ilçenin dört bir yanında kesintisiz sürdüren Temizlik işleri Müdürlüğü ekipleri yeni alınan araçlarla birlikte ilçenin genel temizlik çalışmalarını üst seviyede sürdürerek, halkımızın yaşam koşullarını daha modern ve sağlıklı duruma getirdi.

KENT MERKEZiNE 200 ADET ÇÖP KOVASI YERLEŞTiRiLDi

Ergani Belediyesi çarşı merkezinde bulunan caddelere ve parklara 200 adet çöp kovası yerleştirdi. “Daha temiz bir Ergani” projesi kapsamında çalışmalarını sürdüren Ergani Belediyesi Ziya Gökalp (Şevki Bey), Dicle Yolu, Milli Egemenlik caddelerine 25 metre aralıklarla şehrin estetiğine uygun çöp kutuları yerleştirdi. Çöp kutularının içinde biriken çöpler, gün içinde rutin bir şekilde Temizlik işleri Ekipleri tarafından boşaltılarak toplama merkezine taşınmaktadır.

 

KALDIRIMLAR SEYYAR SATICILARDAN TEMiZLENDi

Ergani Devlet Hastanesi önünde ve Elazığ Caddesi üzerinde bulunan seyyar satıcı tezgâh ve barakaları Ergani Belediyesi Zabıta Ekipleri tarafından kaldırıldı. Uzun süredir ilçe merkezinde trafiği de olumsuz etkileyen seyyar satıcıların çalışmayan araçları çekici ile Belediye garajına gönderildi.

MEZARLIKLARIN BAKIMI VE TEMiZLiĞi GERÇEKLEŞTiRiLDi

Ergani Belediyesi Ramazan Bayramı öncesinde ilçede bulunan mezarlıkların bakım, onarım ve temizliğini gerçekleştirildi.

Ergani Belediyesi Fen işleri müdürlüğü tarafından, Çimento Fabrikası karşısı ile Kemertaş ve ismet Paşa (Bagür) mahallelerinde bulunan mezarlıklarda yürütülen çalışmalar ile mezarlıklarımız ziyaretçilere hazır hale getirildi. Çalışmalar kapsamında mezarlık duvarlarının yüksek olan kısımlarının seviyesi indirilerek duvarlara tamamen tel örgü çekildi. Bozuk durumda olan mezarlık duvarları sağlamlaştırıldı. Mezarlıkların güvenliği ve kötü amaçlarla kullanımının engellenmesi amacıyla aydınlatma direkleri dikildi. Mezarlık içinde bulunan namaz kılma yerleri temizlendi, ihtiyaç durumuna göre boya ve badanaları yapıldı. Mezarlıkların içinde bulunan otlar ve çöpler temizlendi. Havuzların içlerinde bulunan kir ve koku temizlenerek giderildi. Mezarlıkların geliş gidiş yolları parke taşı ile döşendi. Yapılan çalışmalar sonrası mezarlıklar temiz ve düzenli bir görünüme kavuştu. Ziyaretçilerin mezarlıkları rahatlık ve huzur içinde ziyaret edebilmeleri sağlandı. Mezarlıkta bulunan ziyaretçiler, bu hassas çalışmadan ötürü memnuniyetlerini dile getirerek Belediyemize teşekkür etti.

ERGANi’YE YEŞiL HAMLE

Yeşil bir çevre için yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren Ergani Belediyesi Başkanı Kartalmış, ağaçlandırma çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Yeşil alan, park ve ağaçlandırma çalışmalarıyla bugüne dek ilçenin her bir mahallesini yeşille buluşturan Kartalmış, yapılan çalışmalarla Ergani’yi daha yeşil bir görünüme kavuşturmayı amaçlıyor. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Başkan Ramazan Kartalmış, ağaçlandırma çalışmalarının Ergani Belediyesi’nin yeşile verdiği önemin bir göstergesi olduğunu belirterek ağaçlandırmaya her yıl olduğu gibi 2019 yılında da ağırlık verdiklerini söyledi.

iĞDE KOKUSU ERGANi’Yi SARACAK

Yeşil alan çalışmalarına aralıksız devam edildiğini kaydeden Başkan Kartalmış, iğde, Dut, Çınar, Akasya ve Ihlamur türü ağaçların dikilerek önemli bir ağaçlandırma alanı oluşturduklarını özellikle dikilen iğde ağaçlarından tüm şehri iğde kokusu saracağını belirtti. Her alanda yüzlerce ağaç dikeceklerini vurgulayan Başkan Ramazan Kartalmış, “Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerimiz Ergani’mizde yeşillendirme çalışmalarını hız kesmeden sürdürecek. ilkbaharın gelmesiyle birlikte yeşil hamle başlattık. Çimlendirme, ağaç dikimi ve çiçeklendirme çalışmalarıyla iklimimize uygun, ender ve güzel ağaçlar dikiyoruz” dedi.

Başkan Kartalmış, ilçe genelinde fiziki ve sosyal alanlardaki çalışmaların yanında yapılan ağaçlandırma çalışmaları ile daha da güzel ortamlar oluşturmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini sözlerine ekledi.

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ersun Yanal: Saha zemini rakibe yaradı
Ersun Yanal: Saha zemini rakibe yaradı
Galatasaray Kadıköy’de Fenerbahçe’yi yendi
Galatasaray Kadıköy’de Fenerbahçe’yi yendi