Diyarbakır - Birlik ve Akademik Düşünce Derneği, "Diyarbakır İlinde Sağlık Alanında Yaşanan Skandallar ve İnsan Hakları İhlalleri Raporu”nu düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen toplantıda raporu açıklayan Dernek Başkanı Muhammed Beybur, 2018-2019 yılı arasında Diyarbakır'da sağlık skandalları yaşandığını ancak, İl Sağlık Müdürü Sait Avar ve diğer ilgililer hakkında herhangi bir resmi işlem başlatılmadığını iddia etti.
Beybur, Diyarbakır Kadın Doğum Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesinde 2018'in 8 Ağustos ile 7 Kasım tarihleri arasındaki 2 ayda 37 yeni doğan bebeğin yaşamını yitirdiğini ileri sürdü. Söz konusu dönemde, Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesinde birkaç bebeğin "enfeksiyondan" öldüğünün kamuoyuna yansıdığını aktaran Beybur, bebek ölümlerine ilişkin İl Sağlık Müdürü Sait Avar'ın yaptığı denetim tutanağını paylaştı.
Beybur, yapılan denetimlerde, Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi ve kuvözlerin temizliğinin yapılmadığının tutanak altına alındığını kaydetti. Hem rapor, hem o dönemde basında yer alan haberlerden dolayı bebek ölümlerinin "enfeksiyondan kaynaklandığını" düşündüklerini vurgulayan Beybur, ölümlerin başta İl Sağlık Müdürü Sait Avar'ın olmak üzere kötü yönetimden ve vurdumduymazlıktan kaynaklandığını savundu.
Bebek ölümlerinin gizlendiğini öne süren Beybur, konunun araştırılıp açığa çıkarılmasını, olaya ilişkin hukuki işlem başlatılarak sorumlularının cezalandırılmasını istedi.
Tahtakurusu karantinası
Beybur, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2018 Aralık ve 2019'un Şubat aylarında tahtakuruları salgının gerçekleştiğini ve durumun halen devam ettiğini kaydetti.
Diyarbakır Kadın Doğum Hastanesinde, hijyenik olmayan koşullarda hasta ve hasta yakınlarının kalmak zorunda olduğunu öne süren Beybur, buna ilişkin bir anne ile çocuğun fotoğrafını paylaştı. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıbbi malzemenin muhafaza edildiği ambar ve yemekhane mutfağının olduğu bölümün lağım suları tarafından defalarca basıldığı bilgisini paylaşan Beybur, soruna çözüm bulunmamasına "işgüzar yöneticilerin basiretsizliği" olarak değerlendirdi.
‘Hastanede yatak sayısı yetersiz’
Diyarbakır Çocuk Hastanesini de lağım sularının bastığını, hastanenin kokudan durulmayacak duruma geldiğini de iddia eden Beybur, Çocuk Hastanesinin yatak sayısının yetersiz olduğunu, bundan dolayı hastaların kollarına serum takılı olarak yakınları tarafından koridorlarda yatırıldığını söyleyerek bunun fotoğrafını paylaştı.
Birçok sağlık çalışanın hastanelerin yönetimlerinin uyguladığı mobbing nedeniyle istifa edip özel hastanelerde çalışmaya başladığını ileri süren Beybur, sıraladığı sorunlardan dolayı ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını sözlerine ekledi.