Advert

Kürdistanlı kadın ressamın eserleri Amerika'nın galerisinde

Kürt kadın ressam Heyiv Kahraman, Amerika’nın New York Kentinde bulunan ünlü Jack Shainman Galerisinde resim sergisini açtı.

Kürdistanlı kadın ressamın eserleri Amerika'nın galerisinde
Bu içerik 2580 kez okundu.

‘Yarım insan’ adıyla açılan sergide Heyiv Kahraman özellikle kadın haklarına değinmek istediğini ifade ediyor.

Jack Shainman Gallerlisinde açtığı 4’üncü sergisinde Kahraman sanat eleştirmenlerinden olumlu yorumlar alıyor.

Kahraman, özellikle 11 Eylül saldırıları sonrası Batı ülkelerin Irak gibi ülkelere karşı görüşlerinin değişmesi sürecinde göçmen bir kadın olarak gittiği Avrupa’da yaşadığı zorlukları tabloları aracılığıyla sergilemeyi amaçladığını anlatıyor.

Kürt bir anne ve Arap kökenli bir babadan doğan Kahraman 1991 yılında körfez savaşının başlamasıyla annesiyle birlikte Irak’ı terk ederek önce Kürdistan Bölgesi’ne oradan da İsveç’e göç ettiler.

Heyiv Kahraman ART Dubai ile yaptığı röportajda sanat ve göç hayatını anlattı.

İsveç’te farklı muamele görmek istemediği için saçlarını sarıya boyatan kadın ressam, “ İsveç’in kuzeyinde bir yerde yaşıyordum, aralarındaki tek siyah saçlı insan bendim. Aralarına karışmamın tek yolu saçlarımı boyamaktı. Önce saçımı sarıya boyadım daha sonra İsveççe öğrendim. Bütün bunları kendimi unutmak için yaptım. Bana bir yabancı gibi bakmalarını istemediğim için yaptım. Böylece benliğimin yarısını unuttum” dedi.

Unuttuğu yarısı ona ilham oldu

Zamanla bir yanını unuttuğunu fark eden sanatçı onu bulmak için resme sığındığını söyledi.

Kadın haklarına dikkat çekmek işlerinin bir parçası olduğunu vurgulayan Kahraman “Tablolarımda kaybolmuş ve unutulmuş yanıma dikkat çekmek artık önemli bir eylem haline gelmişti. Sergiye baktığınızda etrafımın kadınlarla çevrildiğini göreceksiniz. Bir ordu kadını etrafıma topladım gibi geliyor bana” dedi.

Kimlik sorununun Kadın sorununda ayrı olmadığını Mısır merkezli El Fener sitesine anlatan kahraman, “Yüzeysel bir şekilde bu sorunu ele alacak olursak kadınların ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğünü söyleyebilirim” diye konuştu.

Kürdistanlı kadın ressamın eserleri Amerika'nın en ünlü galerisinde sergileniyor

Sanatını icara ederken bir Ortadoğu kadını gibi düşünmediğini özellikle baskı altında kalmış bir Iraklı kadın gibi sanatla ilgilenmediğini söyleyen Kürt sanatçı, “kadınlar sanat dünyasında daha az yer alır ve yaptıkları işler karşısında daha az kazanırlar. Bu nedenle her zaman bize eksik gözüyle bakılıyor” ifadelerini kullandı.

Jack Shainman Galerisinde açılan sergiye katılıp Kahrama'nın resimleri hakkında konuşan katılımcı Medine Tilostanov, “Yeni Projesinde Heyiv Kahraman yarım olan kendisinde ya da eksik olan tarafını anlatmaya çalışıyor. Burada dinleyen bir yanı ile irade sahibi bir yanının değişiminde bahsediyor. Değişimlerin yaşandığı yer ise insanın kendisi, sanatçı vücut bundan sonra acı çekmenin bir sembolü haline gelmeyecektir demek istiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Hayatını yaptığı sanat çalışmalarına kattığı için eleştirildiğini ifade eden Kahraman, “ Birçok sanatçı özel hayatın yapılan sanat çalışmalarına karıştırılmasından hoşlanmıyor, ancak benimki tek kişilik ve aynı zamanda politika ile genel meseleler içeriyor. Kendimi işlerimden ayırt edemiyorum” dedi.

Kürt kadın ressam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Eğitim Desteği Başvuruları Sonuçlandı
Eğitim Desteği Başvuruları Sonuçlandı
Atabey 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı
Atabey 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı