Advert

Hedef 200 bin ziyaretçi

TÜYAP yetkilileri ve bazı yayınevlerinin çekincelerine rağmen bulundukları girişimlerle Diyarbakır 7’inci Kitap Fuarı’nın düzenlenmesini sağladıklarını belirten Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya, 9 gün sürecek kitap fuarını 200 bin ok

Hedef 200 bin ziyaretçi
Bu içerik 6024 kez okundu.

Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş (TÜYAP) tarafından düzenlenen Diyarbakır 7’nci Kitap Fuarı, dördüncü gününde Fuar ve Kongre Merkezi’nde devam ediyor. 160 yayınevinin katıldığı, 220 yazar ve şairin konuk olduğu kitap fuarını, ilk iki gün içinde 53 bin 804 kitapsever ziyaret etti. Yayınevleri, gösterilen bu yoğun ilgiden oldukça memnun. Üç yıllık bir aranın ardından geçen yıl 6’ıncısı, bu yıl ise 7’incisi düzenlenen kitap fuarının Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası’nın (DTSO) girişimleri sonucu düzenlendiği anlaşıldı.  Mezopotamya Ajans’ta yer alan habere göre TÜYAP yetkililerin yanı sıra bazı yayınevlerinin kentte siyasi atmosferin gergin olmasından dolayı bu yıl fuarı düzenlememe düşüncesinde oldukları, ancak DTSO’nun girişimleriyle TÜYAP yetkilileri ile Türkiye Yayıncılar Birliği’ni ikna ettiği öğrenildi.

‘Hedef her ay bir fuar’
DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır’da fuarların yapılması adına gerekli her türlü riski alacaklarını ve fedakarlık yapacaklarını belirterek, hedeflerinin Diyarbakır’da her ay bir fuar düzenlemek olduğunu söyledi.  Kaya, “Burada yapılan fuar aynı zamanda bölgenin geneline hitap ediyor. Tabi kitap, bu toprakların en önemli unsurlarından biri. Ben her zaman ifade ediyorum. Bazı fuarlar vardır ki; o kentte yapmazsanız, gerçekten büyük bir eksiklik olur. Tarihin eksik olmadığı yerlerden bahsediyoruz. Çayönü, Zerzevan binlerce yıllık tarihten bahsediyoruz. Böyle bir tarihe sahip toplumun, okuyarak tarihini, geçmişini, kültürünü bilmesi çok önemli. Onun için biz kitap fuarına çok önem veriyoruz. Kitap fuarı kente soluk aldırdı. Bununla birlikte yılda 7 fuar düzenliyoruz. Amacımız her ay bir fuar düzenlemek. Yeni kurduğumuz fuarcılık anonim şirketi ile de fuarları sadece bu merkezde, Diyarbakır’da düzenlemekte kalmayacağız aynı zamanda Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde ve yakın bir zamanda Suriye’de bu tür fuarları düzenleyecek altyapıları da oluşturuyoruz” dedi.

‘Fuarı düzenlememe direnci kırıldı’
Kaya, bazı yayınevlerinin yasaklanarak hakkında toplatma kararı çıkarılan kitapların sayısının fazla olmasından dolayı fuarda sergileyecek kitap bulmada sıkıntı yaşadığını da ifade etti. Kaya, bu konuda şunları söyledi: “Kimileri, bölgedeki bu fuara katılımla ilgili çekincelerinin olduğunu ifade etti. Bunlar tabi bizim önümüze çıkan en önemli engellerden bir kaçı. Biz DTSO olarak TÜYAP ile birlikte Yayıncılar Birliği’nin de desteğini alarak, doğrusu ikna ederek, bu fuarın da DTSO öncülüğünde yapılan bir fuar olduğunu anlattık. Sonuçta burası bizim kentimiz. Dönüp baktığınız zaman bu direncin tamamen kırıldığını görüyoruz. Evet gerçekten başka bir havası var. Çünkü 300’e yakın yazar, akademisyen, düşünür gelip fuarda hem kitaplarını imzalamakta hem de panellere konuşmacı olarak katılmakta. Yani sadece buraya gelip kitap satmakla kalınmıyor, gün boyunca çok sayıda renkli etkinlikler düzenleniyor.”

‘Kent için fuarın önemi büyük’
9 gün sürecek olan fuara 200 bine yakın ziyaretçi beklediklerini belirten Kaya, “Gördüğünüz gibi Diyarbakırlılar mitinge gider gibi fuar alanında geliyor. Neden? Kendi dilleriyle kültürleriyle yayınlar buluyorlar, kendi gerçek tarihlerini okuyacakları kaynaklara ulaşabiliyorlar. Bu nedenle bölge için kitap fuarı çok önemli. Sadece kitap fuarı ile sınırlı tutmuyoruz. İnşaat fuarı, Gurme fuarı, Tarım fuarı gibi fuarlarımız var. 2020’de bunun sayısını 8 çıkaracağız” dedi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Eğitim Desteği Başvuruları Sonuçlandı
Eğitim Desteği Başvuruları Sonuçlandı
Atabey 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı
Atabey 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı