Advert

ERGANİ ARITMA TESİSİ İSTİYOR

Diyarbakır’ın en büyük ilçesi olan ve son nüfus sayımına göre 132 Bin 463 kişinin yaşadığı ilçede vatandaşlar, arıtma tesisi olmamasından dolayı şikâyet ediyor.

ERGANİ ARITMA TESİSİ İSTİYOR
Bu içerik 4768 kez okundu.

Son nüfus sayımına göre 132 Bin 463 kişinin yaşadığı ve Diyarbakır’ın en büyük ilçesi olan Ergani’de vatandaşlar, arıtma tesisi olmamasından dert yanıyor. Arıtma tesisi olmamasından dolayı kanalizasyonların derelere, derelerden Boğaz Çayına oradan da Devegeçidi Barajına akmasından dolayı arada kalan yerleşim yerlerinde ekolojik ve sağlık alanında sorunlar yaşandığı söyleniyor. Vatandaşların şikâyetleri üzerine görüştüğümüz Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Atıksu Kontrol ve Ruhsat Denetimi Dairesi Başkanı Bilen Eşsizoğlu ile Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya, söz konusu durumun var olduğunu dile getirdi.

“EĞİL DIŞINDA ARITMA TESİSİ OLAN İLÇE YOK”

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Atıksu Kontrol ve Ruhsat Denetimi Dairesi Başkanı Bilen Eşsizoğlu, konuya dair şunları söyledi: “Kanalizasyon hattı Ergani’ye bağlandığından beri arıtma tesisi yok. Bir çalışmamız var ama nihayetinde hemen yarın yapılabilecek bir iş değil. Tüm kanalizasyon hattının komple değişmesi gerekmektedir. Eğil dışında arıtma tesisimiz olan başka bir ilçemiz yok. Bismil’de de arıtma tesis ihalesi yapıldı ama henüz yapımına başlanmadı. Bu konuda bizde büyük bir hassasiyet gösteriyoruz. İlerleyen süreçlerde Diyarbakır’ın altyapı, kanalizasyon sorunlarını çözmeye yönelik çalışmalarımız daha da artış gösterecektir.”

“ÇEVREYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Arıtma tesisi olmadığını ve bunun büyük sorunlara zemin hazırladığını dile getiren Ergani Belediye Başkanı Ahmet kaya, “ Boğaz Deresi dediğimiz alan ve Devegeçidi Barajı arasında yaklaşık olarak 15-20 köy var. Bu köyler yaklaşık olarak 20-30 yıl önce Ergani’nin tarımsal ihtiyaçlarını karşılıyordu. Ancak arıtma tesisi olmamasından dolayı o su artık kullanılamaz hale geldi. Bu sebeple orada tarım bitme noktasına geldi. Ayrıca canlı popülasyonu azaldı. Bu noktada büyük sıkıntılar yaşandı diyebiliriz. Derede yaşayan canlı türleri ve çeşitlerinde oldukça büyük bir kayıp yaşandı” dedi.

BOĞAZ DERESİ KURTARMA PLATFORMU KURULMASI PLANLANIYOR

Başkan Kaya, Boğaz Deresi Kurtarma Platformu kurulması ve bir rapor hazırlanmasının planlandığını belirterek şöyle konuştu: “ Boğaz Deresi Kurtarma Platformu kurmayı düşünüyoruz. Bu platform ile bir rapor hazırlamayı düşünüyoruz. Kayba uğrayan zirai ürünler ve canlı türlerinin uğradığı zararlara ilişkin iki başlıklı araştırma yapacağız. Ayrıca mikrobal enfeksiyona sebep olan hastalıklara dair o çevrede yaşayan vatandaşların hastalıklara yakalanma oranını diğer il ve ilçelerle karşılaştırıp bir rapor hazırlayacağız. Kış mevsimi olmasına rağmen oraya gittiğinizde dayanılmayacak derecede ağır kokuların olduğunun farkına varacaksınızdır.”

“MERKEZİ HÜKÜMETİN ÇALIŞMASI YAPMASI GEREKİYOR”

Arıtma tesisinin sadece Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (DİSKİ) bütçesiyle yapılamayacağının altını çizen Kaya, şu ifadeleri kullandı: “Sadece DİSKİ’nin bütçesi ile bir arıtma tesisi kurmak imkânsızdır. Merkezi Hükümetin imkânlarıyla yapılmalıdır. Altyapı sorunu çözülmeden zaten bir tesis kurulması da çok zor olur. Toplamda 300 Milyon TL civarında bir para gerekiyor. Sadece arıtma tesisi için 100 Milyon TL gerekmektedir bunu da DİSKİ’nin tek başına üstlenmesi imkânsızdır. Bir Bakanlık veya kurumun bu çalışmaya destek olması gerekmektedir. Çünkü Erganili vatandaşlar artık arıtma tesisi olmamasından dolayı büyük sıkıntılar yaşamaya başladı.”

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Eğitim Desteği Başvuruları Sonuçlandı
Eğitim Desteği Başvuruları Sonuçlandı
Atabey 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı
Atabey 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı