Fuat Bulut/Özel haber
Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere hükümetin ilgili kurum ve kuruluşlarının koronavirüs konusunda mücadelesi devam ederken, oluşan panik havası pek çok kentte olduğu gibi Diyarbakır’ı da etkilemiş durumda. Vaka sayısının her gün artması ile birlikte cadde, sokak ve özellikle toplu mekanlardaki yoğunluğun azaldığını görmek mümkün. Bu yerlerin başında özellikle de AVM’ler geliyor.
Ceylan Karavil Park AVM’de 3 yıllık işletmeci olan Yunus Koşar, son bir hafta içinde cirolarının yüzde 70-80 oranında düştüğünü söyledi. Koşar, “AVM’lerle ilgili düzenleme veya sokağa çıkma yasağı gibi tedbirler olmamasına rağmen burası boş. Personeller dışında AVM’de kimse yok. Aylık 35 bin TL kira ödüyorum. AVM yönetiminin kirada, devletin de SGK ve vergi borçlarının ötelenmesi konusunda yardımcı olmalarını bekliyoruz. Şu an kara kara düşünüyoruz. Aksi halde 13 personelimi işten çıkarmak ve işyerimi kapatmak durumunda kalacağım” diye konuştu.
Ahmet Arancak adlı esnaf da zor günlerden geçtiklerini, ilk koronavirüs vakasının açıklandığı 10 Mart’tan sonra cirolarının dibe vurduğunu söyledi. Arancak, “Müşteri tedbir amaçlı olarak AVM’lere, toplu yerlere gelmiyor. Bir tedirginlik var. Kira desteği, kredi ve SGK primlerinin ödenmesi konusunda bir tedbir paketi devreye konulmalı” dedi.
Kaya: Tedbirler öncelikli olmalı
Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, öncelikli olarak virüsün insan sağlığını en az şekilde etkileyecek bir bilgilendirme ve davranış sürecinin canlı tutulmasını istedi.
Kaya, “Bunu doğru yönetebilirsek, ülke ve bölge olarak ekonomimiz de en az şekilde zarar edecektir. Bununa birlikte ekonomik işleyiş olarak doğabilecek mağduriyetler gerek vergisel, gerek sigorta boyutuyla ertelemeler, kiraların ertelenmesi, ürün tedariği de bir o kadar önemli. Bunlarla ilgili temel belirleyici virüsün yayılmasını engellemekle dizayn edilmesi gerekiyor. Üyelerimizden görüş, öneri, durum tespitleri yapıyoruz. Öncelik üye ve çalışanlarımızın sağlıklarını ve çalışma koşullarını etkilemeyecek yöntemler üzerinde duruyoruz. Özellikle taziye evleri, camiler, yoğun istihdamlı işyerlerinin alacağı önlemler konusunda duyuru afiş ve açıklamalarla bu süreci takip ediyoruz” dedi.
Ebedinoğlu: İşletmeler kötü etkilendi, destek sunulmalı
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ebedinoğlu da, virüse karşı ilk tedbirin İçişleri Bakanlığı tarafından eğlence merkezlerine yönelik getirildiğini, benzer uygulamanın toplu hareket alanlarında, lokanta, kahvehane, AVM’ler gibi mekanlarda da hayata geçirebileceğini ifade etti.
Virüsün yayılma durumuna göre alınacak tedbirlerin daha kapsamlı hale gelebileceğini vurgulayan Ebedinoğlu, “Bu durumdan tüm sektörüler etkilenmeye başladı bile. Çünkü insanlar artık mümkün olmadıkça dışarıya çıkmıyorlar. Bu sebeple işletmelerimiz şu an kötü etkilenmiş durumda. Virüsten etkilenen Almanya, kendi işletmelerine bir kaynak sözü verdi. Türkiye’nin de mutlaka işletmelere, küçük esnafa, KOBİ’lere kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla faizsiz kredi desteği sunmalı. SGK ve vergi borçlarının, 2020 ödemelerinin askıya alınması gerektiğine inanıyoruz. Şu an bir panik ve korku havası hakim. İşletmeler açısından tedbirler alınmazsa çok sayıda işletmenin kapanması söz konusu olabilir” diye konuştu.