Advert

Araştırma Hastanesi'nde Hizmet Tam Gaz

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniğiç™nde akut ve kronik böbrek yetmezliği, hipertansiyon, böbrek taşı hastalıkları,Sıvı ve elektrolit dengesizlikleri, glomerulonefritler, diyabetik nefropatiler, hemodiyaliz,periton diyalizi, ve teda

Araştırma Hastanesi'nde Hizmet Tam Gaz
Bu içerik 6252 kez okundu.

Doğu ve Güneydoğu'nun sağlık merkezi olan ve yaklaşık 5 milyon insanın sağlık hizmeti aldığı Diyarbakır'da, sağlık alanında yapılan özverili çalışmalar sağlık sektöründe çığır açıyor. Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi son dönemde açılan kliniklerle sağlık alanında hizmete devam ediyor.

Özverili çalışmalarıyla taraflı tarafsız herkesin sevgisini kazanan Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof.Dr Yusuf Yağmur, yaptığı başarılı çalışmalarla taraflı tarafsız herkesin takdirini topluyor. Yıllarını Diyarbakır'da harcayan, kariyeri akademik başarılarla dolu olan ve geceli gündüzlü mesaisiyle hastaları tarafından çok sevilen bir hekim olan Prof.Dr Yusuf Yağmur, üstlendikleri görevin sorumluluğunu en iyi şekilde taşıma gayreti içinde bulunduklarını belirtti.

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesinin bölge sağlığı için önem arz ettiğini söyleyen başhekim Yağmur, Çalışmalarını 5 ana grup üzerinde yürüttüklerini ifade eden ve Klinik çalışmalarında önemli mesafeler aldıklarını belirterek, "iki blok ve toplam 21 klinikten oluşan yataklı kısımlara yönelik kliniklerin bölümlere dağılımı yapıldı. Toplam 273 odada 546 yatak, hasta yemek masası, mini buzdolabı, LCD televizyon, klima, tuvalet ve banyo olacak şekilde tamamlandı. Ayrıca yoğun bakım üniteleri ile ayaktan tedavi ünitelerinde (acil servis, onkoloji ve Günlük Tedavi Merkezi ile hemodiyaliz ünitesi) ile toplam 595 tedavi yatağı sağlanmıştır. Kliniklerde müdahale odası, hemşire ilaç hazırlama ünitesi donanımı için gerekli malzemeler temin edildi. Hastanenin gerekli tıbbi donanım ve personelin tamamlanmasıyla ilgili çalışmalara devam edilmesi sürecinde Diyarbakır Göğüs Hastalıkları Hastanesi hastanemize entegre edilmiştir. Hastanenin tüm personeli ve demirbaşı hızlı bir şekilde entegre edildi, sıkıntılı bir süreç kısa zamanda hiçbir sorun çıkmadan tamamlandı. inşaatı tamamlanan ana binada ilk olarak Göğüs Hastalıkları polikliniği 25.06.2010 tarihinde açılmıştır. Toplam 28 hemodiyaliz cihazı ile diyaliz merkezi, 05.07.2010 tarihinde Sayın Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak tarafından açılmıştır. Bu yapılanmayla 100 diyaliz hastasına hizmet verilmektedir. Aynı zamanda 17 periton diyalizi hastasına da hizmet verilmektedir. Ana binada Göğüs Hastalıkları Kliniğine hasta kabul edilmeye 07.07.2010 tarihinde başlanmıştır. Eğitim ve Araştırma Hastanesi kadrosuna atanıp Devlet Hastanesinde hizmet veren branşlardaki doktor, personel ve ekipmanlar kademeli olarak Ana binaya taşınarak burada hizmet vermeye başlamıştır. Daha sonra diğer tüm klinikler kurulmuş şu an tüm ana branşlar ve yan dallarda hizmet vermektedir.

Poliklinik hizmetleri üzerinde yoğun çaba sarf ettiklerini anlatan Prof. Dr. Yusuf Yağmur, hastanenin 24 branşta üstün kalite standartları seviyesinde hizmet vermeye başladığını belirterek, "Hastanemizde halen 24 branşta poliklinik hizmetleri verilmektedir.” Dedi.

Ayrıca son yapılan değişiklikliler ile Hastanenin Nefroloji Kliniği’nde akut ve kronik böbrek yetmezliği, hipertansiyon, böbrek taşı hastalıkları, sıvı ve elektrolit dengesizlikleri, glomerulonefritler, diyabetik nefropatiler, hemodiyaliz, periton diyalizi,tedavileriyapılıyor. Başarılı çalışmalar ile tanınan Doç. Dr. Ramazan Danış, nefroloji servisinin başına getirtildi.

Nefroloji Bilim Dalı’na bağlı Hemodiyaliz Ünitesi, Periton Diyaliz Ünitesi, Diyaliz Öncesi Eğitim Birimi (DÖEB), Organ Nakli Koordinatörlüğü, Nefroloji Kliniği ve Nefroloji Polikliniği birimleri mevcuttur. Hemodiyaliz Ünitesi 26 cihazlık olup, yeni bir yer olmasına rağmen şu an yüze yakın hastaya hizmet vermektedir. Ayda yogun bakım dahil 1100’e yakın hemodiyaliz seansı yapılıyor. Hemodiyaliz ünite tümüyle modern ve bilimsel konfor açısından son teknolojilerin kullanıldığı bir ünite olup Her hastaya ait TV, soyunma ve giyinme dolapları mevcut olup ve seans anında hastalar yemek dağıtılmaktadır.

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği Periton Diyaliz Birimi’nde periton sertifikası almış 2 hemşire renal replasman tedavilerinden biri olan periton diyaliz hizmeti vermekte. 22, hastaya periton diyalizi uygulanmaktadır. Diyaliz Öncesi Eğitim Birimi (DÖEB) ise Türkiye’de çok az yerde bulunan yeni birimlerden biri olup, pediyatrik kronik böbrek hastalarına yönelik olarak eğitim ve sertifikalı bir hemşiremiz tarafından hastalıkları hakkında bilgi verilmektedir. Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği birimlerinden biri olan Organ Nakli Koordinatörlüğü Birimi organ naklinin alt yapısını oluşturma, beyin ölümlerinin tespiti ve ulusal organ nakli birimine bildirimi görevini üstleniyor. Ayrıca bu birim halkın organ nakli konusunda bilinçlenmesi için çalışmalar yürütüyor.

Hemodiyaliz Birimi, Periton Diyaliz Birimi ve Diyaliz Öncesi Eğitim Birimi (DÖEB) olarak çalışmalarına devam ettiklerini belirten Doç. Dr. Ramazan Danış, RRT seçeneklerinden biri olan böbrek transplantasyonu işleminin Diyarbakır’da yapılmadığının altını çizerek şöyle konuştu. “ Gerek hastanemiz gerekse üniversitelerimizde bu konudaki çalışmalar ivme kazandı. Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği’nde sertifikalı 4 doktor, 17 hemşire, 2 periton hemşiresi, 1 Diyaliz Öncesi Eğitim Birimi (DÖEB) hemşiresi, 1 psikolog ve 7 yardımcı personelle toplam 32 kişi görev alıyor. Nefroloji polikliniğimize ayda 500’e yakın hasta başvuruyor. Hastanemiz 3. basamak bir hastane olup, çevre illerden ve ilçelerden Mardin, Batman, Şırnak ve Hakkâri’den yoğun bir hasta başvurusu geliyor.”

“Halen ülkemizde 60 bine yakın hasta, diyaliz veya böbrek nakli tedavileri altında yaşamını sürdürmekte ve sağlık bütçesinin yaklaşık 1/20’si bu hastaların tedavi masraflarına ayrılmaktadır” diyen Doç. Dr. Danış böbrek hastalarının ülkedeki durumu hakkında şunları söyledi: “Bu sayının birçok ülkeden daha yüksek olan yıllık yüzde 10-11’lik artış ile önümüzdeki 5-6 yıl içerisinde 100 bini geçmesi ve toplam tedavi maliyetinin 3 milyar doları aşması beklenmektedir. Aslında son dönem böbrek hastalığı olguları kronik böbrek hastalığının buz dağının su üstünde kalan kısmını oluşturmaktadır. Türk Nefroloji Derneği tarafından 23 ilde 10.750 erişkinin katılımı ile yapılan ve 2009 yılında sonuçlanan CREDIT çalışması, Türkiye’de erişkinlerin yüzde 15,7’sinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu göstermiştir. Bu oran, basit bir hesapla ülkemizde yaklaşık 7.5 milyon kronik böbrek hastalıklı kişi bulunduğu yani her 6–7 erişkinden birinin böbrek hastası olduğu anlamına gelmekte ve sorunun boyutunun tahmin edilenin çok üzerinde olduğuna dikkat çekmektedir. Dünyadaki durum Türkiye’den pek de farklı olmayıp, kronik böbrek hastalıklarındaki bu artış neredeyse, dünyada bir pandemi haline gelmiş olan Diabetes Mellitus ve Hipertansiyona bağlanmaktadır.”

 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Otomobil takla attı: 3 ölü, 2 yaralı
Otomobil takla attı: 3 ölü, 2 yaralı
İki haftada 13 bin ehliyetsiz sürücü yakalandı
İki haftada 13 bin ehliyetsiz sürücü yakalandı