Yeni Zelanda Canterbury Üniversitesi’nde (UC) görevli gökbilimciler karşılaşılması zor bir süper Dünya keşfetti. Yeni Zelandalı bilim insanları, yeni yaptıkları açıklamada, “Yeni gezegen, Dünya’nın büyüklüğü ve yörüngesine benzerlik gösteren bir avuç Güneş dışı gezegen arasında yer alıyor,” dedi.
“Güneş dışı gezegen” exoplanet, yani Güneş Sistemi’nin dışında yer alan gezegenleri anlatmak için kullanılan bir terim. Gezegenin Dünya’ya ne kadar benzediğine dair ancak tahmin yürütülebiliyor ancak bizimkine benzeyen bir gezegen arayışında olduğumuzdan bu keşif, merakımızı artırmaya devam ediyor.
Yeni tespit edilen gezegende bir yılın 617 gün sürdüğü ve Güneş’ten daha küçük bir yıldız etrafında döndüğü bilgisine ulaşıldı. Gezegen, Samanyolu’nun merkezi yıldız çıkıntısının yakınında bulunuyor. Dünya ise galaksi merkezine 25 bin ışık yılı uzaklıkta. OGLE-2018-BLG-0677 adı verilen gezegen, çekimsel mikro mercekleme tekniğiyle keşfedildi.
Çalışmanın ayrıntıları bu ay The Astronomical Journal dergisinde yayımlandı.
NASA son yıllarda başta Kepler 62f olmak üzere birçok süper-dünya keşfetti. NASA, süper gezegenlerin boyutunun Dünya’dan on kat büyük olduğunu, ancak bunun değişiklik gösterebileceğini söylüyor. Çeviren: Aslı İdil Kaynar (Cnet) Kaynak: Oggito