- Klasik bir soru ile başlayalım isterseniz. Sizin ağzınızdan Lütfü Çakın kimdir?
1962 Diyarbakır Ergani'de doğdum. Lise eğitimine kadar Erganide yaşadım. 1979 Yılında
İzmir'e geldiğimde portre karikatüre ilgi duymaya başladım. İlk karikatürüm Yeni Asır gazetesinin (Gıcık dergisinde yayımlandı. Daha sonra Gırgır,çarşaf,limon ,Turkısh daly news,
Batısöz,söke gerçek,Kuşadası postası, Ergani haber, Cumhuriyet,Ankara Postası,Homur, Sivilce, Bayraklı, Maydanoz ,İzhaber,sözcü,taka dergi ve gazetelerinde yayınlandı. Karikatürlerim çeşitli yarışmalardan yurtiçi ve yurtdışından toplam 18 adet ödül aldı.
Birincilik ,ikincilik, başarı,ve mansiyon ödülleri haricinde yüzlerce sertifika ,diplama kazandı.
Lütfü Çakın Turizm beldesi kuşadasında 30 yıldan beri portre karikatürler çiziyor.
- Karikatüre olan ilginiz nasıl başladı .
1979 yılında
- İlk profesyonel anlamda çiziminizi ne zaman yaptınız? Bu alanda profesyonelliğe geçişiniz nasıl oldu?
Yeni Asır gazetesinin (GICIK) mizah ekinde yayınlandıktan sonra profesyonelliğe geçiş başladı. Teklifler gelmeye başladı.
TRT TELEVİZYONUNDA 1997-2002 YILINA Kadar doğaçlama karikatür ,resim,vinyet,ilistrasyon tarzı çalışmaları canlı yayında çizdim
- Ağırlıklı olarak ne türde çiziyorsunuz?
Portre karikatürcü olarak bilirler oysa yarışma ve çeşitli dergi ve gazetelerede çizdiğim dönemler olmuştur.
- Karikatürde (Gazete, dergi vs.) hangi mecralarda çizdiniz?
hemenhemen hepsinde Dergi ,gazete,ve televizyon canlı yayınlarında çalışmalar yaptım.
- Usta bir çizer olarak karikatüristlerimizin yaşadığı sorunlar nedir?
Sorunlar sadece türk çizerler için değil dünya çizerleri içinde geçerlidir. Özgürlük ve demokrasiden övünen ülkeler ve liderleri maalesef hiciv,yergiye gelemiyorlar. Başta özgürlükler ülkesi olarak bilinen ülkeler çizim anında müdahele ediyorlar. Ama tabi en önemlisi karikatür sanatının bir sınırı olmalıdır. Bana göre karikatür en güzel sanat dallarından biridir. Kimseye saldırı hakkı vermez charlie Hebdoyu bende kınıyorum. Değerlere saldırmak yanlış
- Usta-Çırak ilişkisi ile sürdürülen bu sanat günümüzde ne durumda bu gelenek devam ediyor mu?
Devam ediyor . Ben usta olduğumu söyleyemem halen dönem dönem çok değerli üstatlarımı arayıp onlardan bir şeyler öğrenmeye çalışırım.
- Koronavirüs pandemisi ile birlikte ortaya yeni normal olarak adlandırılan bir yaşam tarzı ortaya çıktı. Peki karikatüre bu durum nasıl yansıdı?
Korona virüs illeti dünyayı ve ekonomiyi olumsuz etkiledi. Özellikle sanat sektörüne çok büyük zarar verdi. Umarım en kısa zamanda bu belayı atlatır rahatlarız. Özgürlüğümüze kavuşuruz.
- Karikatürün yayılması ve gelişmesi adına ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Zaman zaman belediyelerin kültür merkezlerinde work shop (ATÖLYE) Çalışmaları yapıyorum. Çocuklara karikatür sanatının inceliklerini güzelliğini aşılamaya gayret ediyorum.
- Artık gazetelerde basın karikatürcülüğünün çok azalmasının sebebi nedir?
Neden eskisi kadar önem verilmiyor? Bunun en büyük nedenlerinde birisi sosyal medya ve eğlence sektörünün bütün dünyada zengin olmasından kaynaklanıyor.Kitap ve gazete okuma alışkanığını olumsuz etkiledi tabi
- Çizgilerinizi ortaya çıkartırken beslendiğiniz kaynak nedir?
Her şey toplumsal yaralar Kadına şiddet. Çocuğa şiddet,hayvana ve doğaya verilen şiddet dünyanın sonunu getirmeye gayret eden birileri var sanki dağ,taş her yer ev oldu. Doğanın ekolojik dengesini bozup iklim değişikliğine neden oluyorlar. Hiç bir kapitalist sektör iyi bir adım atmıyorlar acil önlemler alınması şart oldu diye düşünüyorum.
- Espiri bulurken hiç tıkandığınız oluyor mu? Esprilerin yazısız ve ironik olması beni daha fazla etkiliyor tomlumların yaralarına derman olmaya çalışıyorum . Kara mizah tarzı cıvık espriler kalıcılık değerini yitiriyor.
- Türkiye'de şu an karikatür ne durumda? Türkiye gerçekten dünyada karikatür sanatı alanında çok başarılı özellikle Ruslar,İran ve Türkiye çok başarılı sebebi her halde travmatik şeylerin yaşandığı ülkeler olduğu için olabilir.
- Son olarak neler söylemek istersiniz?
Demokrasi Özgürlük huzur,pandemisiz,savaşsız yarınlar temenni ediyorum. Yaşamayı değerli kılmak için çok çalışmamız gerek çok
Çizdikler