Ergani Barajının 2021’de tarımsal sulamaya açılmasıyla birlikte 9 bin dönüm tarım alanı da suya kavuştu. Kuraklık nedeniyle Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğünce, ikinci ürün ekimi yapan çiftçilere su verilmeyeceği açıklandı. DSİ’den su isteyen çiftçiler, suyun muhafaza edilerek, ürünlere yetecek kadar su sağlanmasını istediler.
Kapaklar açıldı
Bu yıl çiftçiye su vermeye başlayan Ergani barajından 6 köy faydalanıyor. Kuraklık nedeniyle sadece 9 bin dönüm tarım arazisinin faydalandığı baraj suyunun derelere akıtılarak 10 kilometre uzaklıktaki köylere de verilmesi, civar köylerdeki çiftçilerin tepkisine neden oldu.
İkinci ürün devre dışı
Çiftçi Tekin Güldoğan yaptığı değerlendirmede; “Devlet su işlerinin sulama planlamasında buğday ve benzeri hububat ürünlerimize su vermeyeceği, sadece birinci ürüne su vereceğini beyan ederek ikinci ürününün devre dışı bırakılması çiftçiyi zor durumda bıraktı. DSİ görevleri bunu açıkça ifade ettiler. Bu yıl barajdaki su seviyesi yeterli olmadığından kuraklık nedeniyle su vermeyeceklerini dile getirdiler. Bizim beklentimiz hali hazırdaki suyun muhafaza edilip bölge çiftçilerinin ürünlerini yetiştireceği kadar su sağlanmasıdır. Yetkilere defalarca iletmemize rağmen, Doğal yaşamı muhafaza etme sebebiyle verilen can suyunu istismar ederek baraj kapaklarını açarak dereye fazlasıyla su veriyorlar” dedi.
Çiftçiler suyu parasıyla alıyor
2021 yılı sulama sezonunda bazı bölgelerdeki çiftçilere sadece birinci ürüne su verilirken ikinci ürüne su verilmediğini belirten köy muhtarları, sulama suyunun başka bölgeye verildiğini iddia ettiler. Ergani barajının kapakları açıldıktan sonra kilometrelerce uzak olan köylere su verilmesinden şikâyetçi Ortayazı köyü muhtarı Esat Akyıldız, “Sulama barajından 6 köy faydalanıyor, çiftçilerde suyu parasıyla alıp ektikleri ürünlerini suluyor. Baraj kapaklarını neden açtıklarını sorduğumuzda, ‘dereye su veriyoruz’ diyorlar" şeklinde konuştu.
5 yıl bu suyu bekledik, faydalanamıyoruz
DSİ yetkililerinin, bu yıl kuraklık olduğundan ikinci ürüne su veremeyeceklerini kendilerine aktardıklarını söyleyen muhtar Akyıldız, “DSİ Baraj kapaklarını açarak 10 kilometre uzaktaki köylere su veriyor. Biz 5 yıldır bu suyu bekledik, 5 yıl bu su boşa gidiyordu. 6 köyün tapulu suyudur. Baraj suyundan yeni faydalanmaya başladık derken, DSİ suyu dereye bırakıyor. Hangi gerekçeyle suyu bırakıyor bizde bilmiyoruz. 6 köy muhtarına şu nedenlerle suyu bırakıyoruz demiyorlar. Biz yetkilileri arıyoruz. Bu su neden akıyor diye öğrenmeye çalışıyoruz. Bize ‘biz dereyi canlı tutmak için suyu bırakıyoruz’ diyorlar, bizde ne yaptıklarını anlayamadık” diye konuştu.
Çiftçi Ramazan Aslan ise, bu bölgede 6 köyün yüzde 80 arazisi girmiş barajın etkinlik alanına yüzde 20’si dışarda kalmış. Devlet su işleri o yüzde 20’lik araziye yüzmetre dahi bile bırakmıyor biz suyu götürelim. Fakat başka köylere belli şahıslar için barajın suyunu neredeyse yüzde 20’sini bırakmışlar. Dereye akıtaılan can suyuna bizimde diyeceğimiz yok. Bizde doğayı seviyoruz. Ama özel şahıslar için suyu bırakması buradaki çiftçinin emeğinin çalınmasına biz karşıyız dedi.
Ergani’de en çok besicilik yapıldığı 6 köyün olduğunu ifade eden Aslan, “Buralarda en az 7-8 bin dönüm ikinci ürün silaj edilecek. Bu su olmadıktan sonra bizleri mağdur edip başka bölgeye kalkıp su vermesi haksızlıktır. 5 yıldır bu barajın yapılmasında biz hiç bir ürün kaldırmamışız. Hiç bir sulu tarım yapmamışız. Ama belli şahıslar için bizleri mağdur etmeye hakları yoktur. Bu suya güvenerek 75 bin lira sulama tesisatı almışım. Başka bölgeye, belli şahıslara suyun verilmesi değil emeğimizin bizim hayatımızla oynuyorlar. Eğer suyumuz fazlaysa herkes kullansın. Şahıs malı değil bu tarım bir yerde milli ekonomidir , bizde istiyoruz ama mağdur ediliyoruz” dedi.
FOTO EKREM SENVAR -HABER ESAT TAŞTEKİN