Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, daha yaşanılır bir kent için 21’inci yüzyılın, 21’inci yılında, 552 milyon lira maliyetle hayata geçireceği yatırımlarını düzenlediği toplantıyla kamuoyuna duyurdu.
Karaloğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, bugün itibariyle Diyarbakır’da göreve başlamanın 1’inci yılını doldurduğunu ve kentin 1 yıldır pozitif gündeminin olduğunu söyledi.
Diyarbakır’ın son 1 yıldır yatırımı, hizmeti, vizyonu, etkinlikleri, istihdamı, iş ve aşı konuştuğunu ifade eden Karaloğlu, Sur’larda diriliş, EKAY, OSB, çağrı merkezleri, Ashab-ı Kehf ve Fetih kutlamaları, kırsalda 1200 km yol yapımı, tramvay, yeni cadde ve bulvarlar,UNESCO yaratıcı şehirler ağına girmek için yapılan girişimler, Diyarbakır’ın 9 yemeğinin coğrafi işaret alması, içme suyu hatları, arıtma tesisleri,Akademi Lise, sosyal kartlar olmak üzere yüzlerce hizmetin gündem olduğunu belirtti.
‘Yeni değerler üretmek hepimizin ortak görevi olmalı’
Yapılan hizmetlerin sadece Diyarbakır'da yaşayanların gündemi olmadığını dışarıdan da kentin artık bu şekilde konuşulduğunun altını çizen Karaloğlu, şöyle konuştu:
“Artık huzursuzluk ve kaos ortamı çok geride kaldı, kimse bu konulardan bahsetmiyor.Yakalamış olduğumuz bu pozitif gündemi, huzur ve güven ortamını elbirliğiyle büyütmek, yeni işler yapmak, yeni değerler üretmek hepimizin ortak görevi olmalı.”
Diyarbakır'ın bu pozitif gündemine önemli katkı sunan kuruluşlardan birinin de DİSKİ olduğuna işaret eden Karaloğlu, DİSKİ’nin, şehrin en ücra köşesine 15 bin 722 kilometrekarenin tamamına hizmet sunduğunu dile getirdi.
Karaloğlu, bu yıl DİSKİ’nin yatırımlarının konuşulduğunu vurgulayarak açıklamalarını şu ifadelerle sürdürdü:
“Soruyorlar 1 yıl içerisinde DİSKİ kendi bütçesinden daha büyük yatırımları nasıl yapar. Elbette emekle, çalışmayla ve Sayın Cumhurbaşkanımızın, hükümetimizin ve milletvekillerimizin desteğiyle.”
‘Suyu tasarruflu kullanmak zorundayız’
Gezegenin içme ve sulama suyu bakımından zengin olmadığına dikkati çeken Karaloğlu, dünyanın üçte ikisini suyun kapladığını, ama içme ve kullanma niteliği bakımından insanların su varlığının sadece %2,5’unu kullanabildiğini aktardı.
Bugün dünyada sağlıklı, temiz içme suyuna ulaşamayan milyonlarca insanın varlığına vurgu yapan Karaloğlu, şöyle konuştu:
“Bu sene çok ciddi bir kuraklıkla karşı karşıyayız. Yaşadığımız çevre felaketleri, iklim değişiklikleri artık bizim doğa ile olan ilişkimizi yeniden gözden geçirmek su kullanım kültürümüzü yeniden düzenlemeyi ve mecbur kılıyor.Sonsuz bir kaynak değil,sınırlı bir kaynak suyu kullanırken mutlaka tasarruflu kullanmak zorundayız.”
‘Yaylada susuz kalan vatandaşın sürüsüne tankerlerle su taşıyacağız’
Su anlamında tarım ve hayvancılık alanında bu yıl ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduklarını bildiren Karaloğlu, birçok çiftçinin şuanda sürelerine su bulamadığı için yaylaları terk ettiğini söyledi.
Karaloğlu, “Tarım ve il Müdürlüğümüz ile belediyemiz, yaylada susuz kalan vatandaşın sürüsüne su götürebilmek için çalışıyor. Onlara tankerlerle su taşıyacağız. Bunların her biri yaratıcının insanoğluna ikazıdır. Su kaynaklarının sonsuz ve sınırsız olmadığını, su kaynaklarını daha verimli kullanmamız gerektiğini, israf etmemiz gerektiği konusunda ciddi bir uyarıdır. Bunları ciddiye almamız lazım.” Dedi.
Diyarbakır'da 12 bin 500 yıldır kesintisiz devam eden yaşamı ve 33 medeniyetin kentte iz bırakmasını cennetten çıktığına inanılan 3 nehirden biri olan Dicle Nehri havzası ile su kaynaklarına bağlayan Karaloğlu, bu kentin bile bugün su sorunu yaşıyorsa, herkesin su kullanma kültürünü gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.
‘Kayıp kaçak sorununu çözmek zorundayız’
Kayıp kaçak sorununu çözmek zorunda olduklarını dile getiren Karaloğlu şöyle konuştu:
“Kayıp kaçak olan 65 milyon metreküp suyun elbette ki bir kısmı bizim kendi şebekelerimizin arızalarından kaynaklanıyor. Şebeke kayıplarının dünya standardı % 15-%20 arası, ama eğer kayıp %20’nin üstü ise bu kaçaktır. Bu ne demek abonesiz su kullanımı, bizim arıtarak şebekeye verdiğiniz suyu birileri tarla ve bahçe sulamasında kullanıyor anlamına geliyor. Arıtılmış su kıymetli ve pahalıdır. Bu suyu bahçe ve tarla sulamasında kullanıyorsak yazık ediyoruz.”
Büyükşehir Belediyesi ve DİSKİ’nin bütçelerinin çok küçük kısmını İller Bankası’nın nüfusa göre belirleyip gönderdiğine değinen Karaloğlu, İller Bankası’ndan gelen gelirin %15’i geçmediğini ifade etti.
Karaloğlu, DİSKİ’nin hayata geçireceği 21 büyük yatırımın kaynağının vatandaşlara yapılan hizmetten karşılandığını söyledi.
Bu kentte yapılacak yatırımlarda aboneliğin oldukça önemli bir yer tutuğunu belirten Karaloğlu, son 1 yılda, abone, kaçak ve kayıp oranını aşağıya doğru çekmelerine rağmen hala 4 Merkez ilçede 65.000.000 metreküp suyun kaçak olduğunu ifade etti.
Karaloğlu, abonesiz su kullanma, kayıp ve kaçakları giderme sorununu ortadan kaldırmanın herkesin görevi olduğunu, bahçe ile sitelerde içme suyu kullanımına herkesin son vermesi gerektiğini aktardı.
‘Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Diyarbakır’ın 2050 yılına kadar içme suyu sorununu ortadan kalkıyor’
Geçen yıl 26 Ağustos'ta Malazgirt Zaferi kutlaması dolayısıyla Cumhurbaşkanı’nın Bitlis’te sorunları dinlemek için bölgede yer alan il valileriyle bir araya geldiğini dile getiren Karaloğlu, şöyle konuştu:
“Ben de o toplantıda Diyarbakır’ın en önemli sorununun içme suyu olduğunu ifade ettim. Geçen sene Diyarbakır içme suyu yatırım programında yok ikenSayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla programa alındı, ihalesi yapıldı ve Nisan’da sözleşme imzalandı. Bu projede başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Diyarbakır’da şuanda biz saniyede içme suyunu 3 metreküp pompayla alıp arıtma tesisine naklediyoruz.Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yapılacak projede saniyelik su alma oranı 6 metreküpe çıkıyor ve Diyarbakır’ın 2050 yılına kadar içme suyu sorununu ortadan kalkıyor. İnşallah en kısa zamanda projeyi tamamlayacağız.”
Geçen yıl borç yapılandırma yasasında DİSKİ’nin “Su Gibi Çözüm” kampanyası başlattığını belirten Karaloğlu,borçlu olan vatandaşların büyük kısmıyla helalleştiklerini, faiz ile ceza dışında alacakları olan 102 milyon lirayı peşin ve 18 taksitle tahsil ettiklerini vurguladı.
Karaloğlu, 31 Ağustos’ta sona erecek olan yeni borç yapılandırma yasasının çıktığını hatırlatarak, borcu olan tüm vatandaşlarla helalleşmek ve bu sorunu artık ortadan kaldırmak istediklerini iletti.
Karaloğlu:
“Borç ve abone konularında herkes üzerine düşen sorumluluğu almalı sonuçta bunda 1 milyon 782 bin vatandaşın her birinin hakkı var. İçme suyu, arıtma tesisi ve kanalizasyon çalışmalarında yer alan tüm arkadaşlarımıza Diyarbakır halkı adına teşekkür ediyorum. Diyarbakır'ın çözülemeyecek hiçbir problem yok. Biz Allah'ın izniyle, ihlasla ve samimiyetle çalıştığımızda Diyarbakır'ın her bir problemini çözeceğiz. Elbette ki bunu tek başımıza yapmayacağız bunu Diyarbakır halkı ile yapacağız.Öncelikle başta Sayın Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız ve vekillerimizin desteğiyle yapacağız.” İfadelerini kullandı.
1279 personelle 7/24 esasıyla hizmet üretiyoruz
DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi ise, Diyarbakır sınırlarında hayatın kesintisiz akması için; su temini, suyun sağlıklılaştırılması, atık su toplama, atık su arıtma ve bu hizmetlerin gerçekleştirilmesi için her türlü altyapı ve tesisin yapım ve işletilmesinin görevleri olduğunu söyledi.
15 bin 272 kilometrekarelik şehir sınırlarında 1279 personelle hizmet ürettiklerini belirten Tutşi, “Bu hizmetleri üretirken; hayatın kaynağı olan suyun; sağlıklı, çevremize zarar vermeden, mümkün olan en az kayıpla ve kesintisiz akmasını temine çalışıyoruz. Yatırımları yaptığımızda, tesisleri işletmeye aldığımızda işimiz bitmiyor. Hatta diyebiliriz ki işimiz asıl o zaman başlıyor. Yerin altında yatırım yapıp, yerin üstünden işletiyoruz. DİSKİ olarak tesis ettiğimiz Diyarbakır’ın su dolaşım ve boşaltım sistemini bir doktor hassasiyeti ile izliyor, takip ediyor, gerekmesi durumunda müdahale ediyoruz.” dedi.
Tutşi, Vali Münir Karaloğlu’nun “Diyarbakır’da su problemi kalmasın” talimatıyla vatandaşların su problemi yaşamaması için 7/24 esasıyla sahada çalıştıklarını kaydetti.
Başlattıkları abonelik kampanyaları ile %7’lik bir abone artışı sağladıklarını açıklayan Tutşi, kayıp kaçakla mücadeleye vatandaşların da destek vermesini istedi.
21. yüzyılın, 21. yılı ile Diyarbakır’ın plakası olan 21’in denkleşmesini motivasyon kaynağı olarak kabul ettiklerini ifade eden Tutşi, “Bu nedenle Diyarbakır’ın tamamında 21 büyük yatırımı projelendirdik. Bu projelerin bir kısmı ihale aşamasında bir kısmı da sahada başlamış durumda. Bugün her birini tek tek kamuoyu ile paylaşacağız.” diye konuştu.
“Eylüle Kalmayın” kampanyası başlattık
DİSKİ’ye borcu olup ödemeyenler için yeniden yapılandırma fırsatı sunduklarını aktaran Tutşi şunları söyledi.
“Eylüle Kalmayın” sloganıyla başlattığımız, daha önce borç yapılandırması yapıp borcunu ödeyemeyenler dahil, DİSKİ’ye borcu olan herkese sunulan kampanyamızı da kamuoyuna duyurmak isterim. Eski yeni, yapılandırmalı yapılandırmasız, DİSKİ’ye borcu olan bütün vatandaşlarımıza bir anlaşma ve ödeme imkânı sunuyoruz. Borcu olanlar bu kampanyayı kaçırmasın. Kimsenin su borcu kalmasın.”
Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’ndeki toplantıya Karaloğlu’nun, yanı sıra AK Parti Diyarbakır milletvekili Ebubekir Bal, Sur, Kayapınar, Yenişehir, Bağlar ilçe kaymakamlarının yanı sıra Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya ve çok sayıda davetli katıldı.