Advert

Eğitimde Milyonluk Vurgun İddiası

Hükümete yakınlığı ile bilinen Eğitim Bir Sen’in Diyarbakır’da açıkladığı yolsuzluk verileri, ağızları açıkta bıraktı. Buna göre, Dicle, Çüngüş, Yenişehir ile Bağlar ilçelerinde milyonlarca lira sahte belge ve evraklarla iç edildi.

Eğitimde Milyonluk Vurgun İddiası
Bu içerik 4277 kez okundu.

 Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir ve şube yöneticileri kameralar karşısına geçti. Tekdemir, ilçelerde okullarda ve milli eğitim müdürlüklerinde yapılan milyonlarca lira yolsuzluğu açıkladı.
Çüngüş’te 11 bin kişiye sahte belge
Ramazan Tekdemir, Çüngüş’te, 2020 yılı Mart-Temmuz ayları arasında Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü aracılıyla 11 bin kişiye para karşılığı sertifika çıkarıldığını iddia etti. Tekdemir, bu yolla en az 3 milyon lira vurgun yapıldığını belirten Tekdemir, “Usulsüz açılan kurslar sonucu düzenlenen sertifikalar karşılığında, kursiyerlerden milyonlarca lira para toplanmıştır. Bu paraların kimler tarafından alındığı ve kimlere dağıtıldığı sorusu cevapsız kalmaya devam etmektedir” dedi. İddialarla ilgili olarak sadece Halk Eğitim Merkezi Müdürü ve İlçe Milli Eğitim Müdür vekiline cezalar verilerek, soruşturmanın kapatılmaya çalışıldığını belirten Tekdemir, meselenin yeniden soruşturulmasını talep etti.
Yıkılacak okul yapıldı, yıkıldı
İddialarını sürdüren Tekdemir, yıkılacağı bilinen Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı İnönü Ortaokulu’na tadilat için 687 bin 970 lira harcama yapıldığını, kısa bir süre sonra da okulun yıktırıldığını söyledi. Ramazan Tekdemir, oluşan kamu zararının ilgili kişilerden tahsili için bir işlem başlatılıp başlatılmadığını sordu. Aynı tarihler içerisinde yıktırılacak olan okula 89 bin 444 lira doğrudan temin yoluyla tuvalet onarımı yapıldığını da belirten Tekdemir, “Çocuklarımızın geleceği için ayrılan ödenekler birilerine peşkeş mi çekilmiştir. Bu harcamalarda sorumluluğu olanlar kimlerdir?” diye konuştu. Ramazan Tekdemir, Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ait kurum binasının iç ve dış boyasının yapılmış gibi gösterilerek 49 bin 914 lira yolsuzluk yapıldığını da ileri sürdü.
Sahte puantaj düzenlendi
Dicle İlçesi Têrkan Bölgesi’nde ise bu yılın ilk iki haftasında taşıma yapılmazken, yapılmış gibi gösterilip puantaj düzenlendiğini belirten Tekdemir şöyle devam etti: “İlçede ihtiyaç olmadığı halde norm üstü şube müdürü olarak görevlendirilen bir okul müdürü üzerinden yapılan adrese teslim taşıma ve yemek ihaleleri özellikle incelenmelidir. Ayrıca okul ve kurumların ihtiyaçları için Bakanlıktan gönderilen ödeneklerin nerelere harcandığı hususu araştırılmalıdır.”
Rehabilitasyon merkezlerinde yolsuzluk
Kentin kanayan yarası rehabilitasyon merkezleri ile ilgili de iddialarda bulunan Tekdemir, bu kurumlarda denetimlerin rüşvetle ya da haberli yapıldığını söyledi. Engelli bireyler üzerinden haksız kazanç elde edildiğini belirten Tekdemir, “Bu iddialar telefon kayıtları bilgi ve belge taraması, aile görüşmeleri, özellikle kamera kayıtları ve ödeme emri belgeleri ayrıntılı inceleme ve soruşturmaya tabi tutulmalıdır. Açılan soruşturmaların, ‘rüşvet havuzu’ oluşturularak elde edilen paralarla kapatıldığı iddiaları ve bu iddialarda adı geçen ilgili milli eğitim bürokratının kim olduğu araştırılmalıdır. Özel öğretim alanında muhakkiklerce kapatılmaları teklif edilen kurumların dosyalarının kişi ve kuruma özgü muamele gördüğü ilimizde bir hakikat halini almıştır. MTSK ve SRC kurs sahipleri ile özel görüşmeler yapan il milli eğitim bürokratının bu durumu neyle izah edilebilir? Kendi şahsi taleplerini reddeden kurumları denetleme ve soruşturmayla terbiye etmeye çalışmak nasıl açıklanabilir?
‘RAM raporları incelensin’
Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin Destek Eğitimi Ram raporları kesilerek, ilçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu’na itiraz ettirilip, rüşvet karşılığı bu raporların olumluya çevrildiği iddiasında bulunan Tekdemir, şunları söyledi:
“Yetkisi bulunmayan bazı şahısların müdür adına önemli evraklara imzalar attığı, bu işlemler eliyle düzenlenen sahte raporlardan devletin zarara uğratıldığı iddiası soruşturulmalıdır. Kasım ve Aralık 2021 tarihlerindeki ödemeye esas RAM raporları özellikle incelenmelidir.”
Yunus Memiş göreve iade edildi
Tekdemir, isim vermeden Büyükşehir Öğretmenevi eski Müdürü Yunus Memiş’in yargılanma sürecine de dikkat çekti. Tekdemir, Memiş ile ilgili sayısız tape, teknik ve fiziki takip olmasına rağmen kamu vicdanını tatmin etmeyen, kamuoyunu hayretler içerisinde bırakan adli ve idari sürecin yaşandığını söyledi. Tekdemir, Memiş’in 11 Eylül 2021 tarihinde öğretmen olarak göreve döndürüldüğünü hatırlatarak, “Ancak aylardır tek bir gün dahi görev yerine gitmemiştir” dedi.
Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, sorunların devam etmesi, adli ve idari soruşturmaların başlamaması halinde kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceklerini kaydetti. (Tigris Haber)

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Eğitim Desteği Başvuruları Sonuçlandı
Eğitim Desteği Başvuruları Sonuçlandı
Atabey 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı
Atabey 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı