Mezopotamya 10’uncu İnşaat Fuarı, Diyarbakır’da açıldı. Federal Kürdistan Bölgesi’nden konukların katıldığı fuarı 6 Mart tarihinde sona erecek. Fuarı 35 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
Mezopotamya 10’uncu İnşaat Fuarı, Mezopotamya Uluslar arası Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı. Fuarın açılışına Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya ile iş insanları katıldı. 6 Mart’a kadar devam edecek fuara Federal Kürdistan Bölgesi ve Irak’tan da ziyaretçiler katıldı. 60 firmanın stant açtığı fuarı, bu yıl 35 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
20 binden 7 bini inşaat
Fuarda konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, katılımcıları Türkçe ve Kürtçe selamladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın pandemi ile ilgili açıklamalarını hatırlatan Kaya, önlemlerin gevşetildiği dönemde fuar açmanın önemine dikkat çekti. Mart ayında Diyarbakır’da Tarım ve Hayvancılık Fuarı ile Turizm Fuarı’nın da düzenleneceğini belirten Kaya, “Tarım ve Hayvancılık fuarı için şimdiden 14 bin metre karelik alanımızın tamamı durmuş durumda. Turizm fuarına da Irak, İran ve Kıbrıs’tan yoğun bir talep var. Kent için ortak bir akıl oluşturmuş durumdayız. Bunu devam ettireceğiz” dedi. Kaya, Diyarbakır’da inşaat sektörünün önemine dikkat çekerek, “Bu fuarımız oldukça önemli. Bizim odamızın 20 bin üyemizin 7 bini inşaat ve inşaat ekipmanları ile ilgili kayıtlı. Kentimizin en önemli sektörlerinden biri inşaat sektörü” diye konuştu.
DTSO Başkanı Mehmet Kaya
‘Proje üretmekten vazgeçmeyeceğiz’
Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu da, Diyarbakır’ın tarihi dokusuna dikkat çekti. Diyarbakır’ın mağara döneminden bugüne kadar inşaat sektöründe yaşanan tüm değişimlere tanıklık ettiğini belirten Karaloğlu, “Diyarbakır’da inşaat sektörü ile ilgili fuarın düzenlenmesi çok önemli. İnşaat sektörü ülkemiz için önemli. Çin’den sonra en büyük taahhüt sektörü bizde. Dünyada çok büyük projeleri bizim müteahhitlerimiz yapıyor. Diyarbakır’da bir taraftan medeniyetlerin mirası, çok ciddi bir tarihsel yapı stokumuz var. Bir taraftan da çağın inşaat örneklerini görebileceğimiz kentin modern bir tarafı var” dedi. Son günlerde yaşanan krize dikkat çeken Karaloğlu, krizin sadece Türkiye ile sınırlı olmadığını dünyanın tüm ülkelerinde yaşandığını dile getirdi. Karaloğlu, “Dünyada demir, çelik, alimünyum yükselirken, Türkiye’de yükselmemesi söz konusu olamaz. Biz inşaat yapmaktan vazgeçmeyeceğiz. Proje üretmekten vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu. Karaloğlu, önümüzdeki yıl İnşaat Fuarı’nı genişletmeyi hedeflediklerini belirterek, gayrimenkul sektörünü de ekleyeceklerini kaydetti.
Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu
‘Yeni bir soluk getirmek istiyoruz’
Mezopotamya Fuarcılık Genel Müdürü Welat Ektirici, pandemiden dolayı 2 yıl ara verdikleri fuarın bu yıl açılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Geçtiğimiz yıllarda 20-25 bin olan ziyaretçi sayısının bu yıl 35 bine çıkmasını hedeflediklerini söyleyen Ektirici, şöyle devam etti: “Diyarbakır hem bölgenin dinamiği özellikle inşaat sektöründe merkezi konumda bir il. Son 15-20 yıl içerisinde yapılaşma kültürü ile hem bölgeye hem Türkiye’ye örnek olma vasfını kazandı. Fuarlar, , yeni bağlantıların kurulması için yapılan bir organizasyon. Biz tedarik zincirlerinin kırıldığı noktada yeni bir nefes getirmek istiyoruz. Temel amacımız sektöre yeni bir soluk ve yeni bir bakış açısı getirmektedir. Bölgenin ihtiyacı olduğu dönemde, iş çıkarabilmektedir. “