Ergani ilçesindeki Sakız Dağı'nın yüksek kesimlerinde yetişen ters laleler, doğaya ayrı bir güzellik katıyor.
Fotoğraf: Ekrem Senvar
İlçede bin 200 rakımlı Sakız Dağı'nda baharın gelişiyle "ağlayan gelin" olarak da bilinen ters laleler çiçek açtı.
Halk arasında sevdiğine kavuşamadığı için ağlayan gelini temsil ettiği, Hristiyanlık inancında da Hz. İsa'nın çarmıha gerilişini ve Hz. Meryem'in gözyaşlarını simgelediği ifade edilen ters laleler, Sakız Dağı’nda gün yüzüne çıktı.
Kırsalda bulunduğu için ulaşılması güç olan; turuncu, kırmızı ve sarı renkleriyle ilgi çeken ağlayan gelinler, yöredeki vatandaşlar kadar fotoğraf tutkunları ve doğaseverlerin de ilgisini çekiyor.
Ters laleler nisan ayının ilk haftasında açar ve 3. haftasında çiçeklerini dökmeye başlar.
Laleleri görüntülemek için çok sayıda fotoğrafçı kırsal alanın yolunu tutuyor. Ters laleler boyunlarını büktüklerinde hüznü çağrıştırmaktadır
Endemik bitki türleri arasında yer alan ters laleleri koparanlara biyolojik çeşitliliği tahrip etme suçundan 60 bin 163 lira para cezası uygulanıyor.
Ağlayan gelin utangaçtır, yüzü hep yere bakar. Rengini utangaçlığından almıştır belki de, yüzü al aldır. Kalabalıklardan uzak olmayı sever, kuytu yerlerde için için ağlar, onun içindir ki ağlayan gelin denmiştir. Baharla beraber gözyaşı hiç dinmediği için diğer çiçeklerin hüzünlü kardeşidir. Kokusu olmasa da utangaçlığı ve ağlamaları insanları hep kendine çekmiştir