Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Başkanlık Sarayı'nda gerçekleşen 3 saatlik görüşmenin ardından basın açıklaması yapan Kürt liderler, Maliki'nin icraatlarından duydukları rahatsızlık dile getirdi.
Irak ordusunun son günlerdeki hareketliliğinin Irak'ın istikrarını bozduğu ileri sürülen açıklamada, son günlerde Irak ordusunun özellikle Dicle Operasyon Gücü'nün hareketliliği vurgulandı.
Liderler, Maliki'nin kurduğu ve Irak ordusunun kuzeye kaydırdığı Dicle Operasyon Gücü'nün son günlerdeki hareketliliğinin, Irak halkına ve anayasaya aykırı, Irak'ın istikrarına karşı bir tutum olduğunu savundu.
Barzani ve Talabani, Bağdat'taki Şii liderlerden Şii-Kürt kardeşliğinin bazı kişiler yüzünden zedelenmesine müsaade etmemelerini istedi.
Açıklamada ayrıca Kürtlerle Türkmenlerin tarihi dostluğu vurgulanarak, iki milletin daha fazla yakınlaşması gerektiği ve bunun için bir an önce adımların atılmasının kararlaştırıldığı belirtildi.
Açıklamada, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) arasındaki stratejik işbirliğinin devam ettiği de kaydedildi.
Gerginlik tırmanıyor
Irak'ta Bağdat yönetiminin 'Dicle Operasyon Gücü' adı altındaki askeri birlikleri Selahaddin kentine bağlı Tuzhurmatu ilçesine göndermesiyle başlayan gerginlik, bölge halkında tedirginliğe yol açtı. ilçede durum şimdilik sakin ancak halk, Peşmerge güçleriyle Irak ordusu arasında olası bir çatışmanın çıkmasından endişe ediyor.
Çözüm silahta değil diyalogta
Başkent Bağdat'ın 180 km kuzeyinde bulunan 165 bin nüfuslu Tuzhurmatu'da, Türkmenler, Araplar ve Kürtler birlikte yaşıyor. 16 Kasım Cuma gününden bu yana Bağdat ile Erbil arasında yaşanan gerilim, halkın korkuya kapılmasına neden oldu. Halk, çözümün silahla değil diyalog yoluyla sağlanmasını istiyor. Tuzhurmatu'da hiç kimsenin savaştan yana olmadığını belirten ilçe sakinleri, güvenliğin Türkmen, Arap ve Kürtlerden oluşan yerel askeri yapıyla sağlanması durumunda sorunun çözüleceğine inanıyor.
Başbakan Nuri El-Maliki'nin Dicle Operasyon Gücü'nü kurması, Bölgesel Kürt Yönetimi'nde rahatsızlığa yol açmıştı. Bağdat yönetiminin tartışmalı bölgeler olarak da adlandırılan Tuzhurmatu, Kerkük, Diyala ve Selahaddin kentlerinde güvenliğin Irak ordusuna bağlı Dicle Operasyon Güçleri tarafından sağlanmasını istemesi üzerine gerginlik çıkmıştı.