Diyarbakır’da günde 10 bin hastanın tedavi hizmeti aldığı Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinin koridorları, toplu taşımaları aratmıyor. Onlarca kişi, koridorlarda muayene sırası bekliyor.
Nüfusun 2 milyona yaklaştığı Diyarbakır’da hem hastaneler hem de hekimler hasta potansiyelini kaldırmakta zorlanıyor. MHRS’den her 5 dakikada bir kişiye randevu verildiği için, hastane koridorları adeta “toplu taşıma”lara dönüştü. Diyarbakır’daki Gazi Yaşargil Hastanesi ile Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde günde 10 bin kişi tedavi alıyor. Hastanelerin altyapısı yetersiz olunca, ortaya tıkış tıkış koridorlar, dakikalarca sıra beklemek zorunda kalan hastalar çıkıyor.
‘Başı ağrıyan hastaneye gidiyor’
Konu ile ilgili Amida Haber’e konuşan Sağlık ve Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Başkanı Şiyar Güldiken, Diyarbakır’daki bütün hastanelerde aynı manzaranın olduğunu söyledi. Koruyucu sağlık hizmetlerinde alt yapı yetersiz olduğu için “başı ağrıyanın” hastaneye gittiğini belirten Güldiken, “Ultrason çekilen koridor daha kalabalık. Bu çok faktörlü bir şey. Sağlığı, fiziki, bedensel, ruhsal, ekonomik olarak tam iyilik hali olarak tanımlıyoruz. Türkiye’deki mevcut atmosfer olumsuzlukları etkiliyor. Hastalara 5 dakikada bir randevu veriliyor. Bir saatte bir hekim, neredeyse 30 hasta bakıyor. Çalışan sayısının azlığı, kurumların yetmezliği, aile hekimliklerinde alt yapı yetersizliği bu manzarayı tetikliyor” dedi.
‘Koruyucu sağlık hizmeti, sevk zinciri’
Güldiken, koruyucu sağlık hizmetlerinin yüzde yüz verilmesi, tedavide sevk zincirinin uygulanması durumunda, yığılmanın azalacağını söyledi. Güldiken, şunları söyledi: “Koruyucu sağlık hizmetine yatırım yapan ülkeler covidi daha az hasarla atlattılar. Yanıbaşımızda Küba var, bunu başardı. Türkiye’de sevk zinciri uygulanmıyor, bu nedenle hastanelerde sistem tıkanıyor.”