Diyarbakır’da artan boğulma vakalarına karşı valilikçe önemli kararlar alındı. “Suda Boğulmaların Önlenmesi Hakkında” başlıklı karar metninde şu tedbirlere yer verildi:
“1.Yüzme alanları dışında kalan göl, gölet, baraj, sulama kanalı, akarsu, sulama ve hayvan içme suyu göletleri, sel kapanı, regülatör, su iletimi, deşarj veya taşkın kontrol kanalı vb. alanlarda suya girilmesi yasaklanmıştır.
YÜZME ALANLARIYLA İLGİLİ KARAR
Özellikle yaz mevsiminde; dikkatsizlik, tedbirsizlik, belirlenen kurallara uyulmaması, göl ve göletlerde, barajlarda, sulama kanallarında ve akarsu yataklarında suda boğulma olaylarında artışlar görülmektedir.
Her vatandaşımızın can ve mal emniyetinin korunması ve istenmeyen olayların önlenmesi öncelikli görevlerimiz arasında bulunmaktadır.
Bu görevin yerine getirilmesinde, ilgili idarelerin tedbir alması, alınan tedbirlerin kamuoyu ile yaygın şekilde paylaşılması ve mutlak surette bu tedbirlere riayet edilmesi gerekmektedir.
Valiliğimizce 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunun 9/Ç, 11/C maddeleri uyarınca; toplumun sağlık ve esenliği, kişilerin can ve mal güvenliğinin korunarak, vatandaşlarımızın tatil, spor ya da dinlenmek amacıyla sağlıklı ve güvenli koşullarda yüzme ihtiyaçlarının temini amacıyla aşağıdaki önlemlerin alınması kararlaştırılmıştır.
1. Yüzme alanları dışında kalan göl, gölet, baraj, sulama kanalı, akarsu, sulama ve hayvan içme suyu göletleri, sel kapanı, regülatör, su iletimi, deşarj veya taşkın kontrol kanalı vb. alanlarda suya girilmesi yasaklanmıştır.
2. DSİ tarafından işletilen veya çeşitli kurum ve kuruluşlara devredilen tesislerin (baraj, gölet, sel kapanı, regülatör, su iletimi, deşarj veya taşkından koruma kanalı gibi) çevresine insan geçişinin engellenmesi amacıyla fiziki güvenlik tedbirlerinin (tel çit, korkuluk, uyarı levhaları gibi) Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Su Yapıları Koruyucu Güvenlik Tedbirleri Yönetmeliği çerçevesinde ilgili kurumlarca; Yönetmelik kapsamı dışındaki su yapılarında ise tabi oldukları mevzuat hükümlerine göre işletmecisi tarafından yapılması,
3. Suda boğulma olayları sonrasında uygulanacak ilkyardım kurallarını ihtiva eden broşürlerin İl Sağlık Müdürlüğünce hazırlanarak farkındalık oluşturmak üzere ilköğretim, ortaöğretim ve üniversite öğrencileri ile turizm tesisleri ve su sporları işletmelerine dağıtılması,
4. Özellikle boğulma vakalarına dayalı can kayıplarının arttığı dönemlerde paydaş kurum/kuruluşlar aracılığıyla vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi/bilinçlendirilmesine yönelik faaliyetlerin yoğunlaştırılması,
5. Bu karar hükümlerine aykırı davrananlar hakkında normlar hiyerarşisine göre idari yaptırım uygulanır. Kabahatin türüne göre özel kanunlarında hüküm bulunan hallerde özel hüküm bulunmayan hallerde 30.03.2005 tarih ve 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu uygulanır.
6. Bu karar hükümlerine göre idari yaptırım karar yetkisi ilçe kaymakamlarına devredilmiştir.
7. Bu karar hükümleri Diyarbakır ili sınırları dâhilinde uygulanır.
8. Bu karar hükümlerini Diyarbakır Valisi yürütür ve yayımı tarihinde yürürlüğe girer.