Advert
Yaşayan Efsaneler  ve Tarihin Dili
Mustafa Üzülmez

Yaşayan Efsaneler ve Tarihin Dili

Yapılan bir araştırmaya göre, kilometrekareye Dünyada en fazla şair, yazar, sanatçı ve bilim insanı yetiştiren il Diyarbakır'dır.

Bu içerik 10285 kez okundu.

 

iBRAHiM EViRGEN
 
 
Örneğin, Sezai Karakoç, Müslüm Üzülmez, Enver Yorulmaz,  Av. Vecdi Subaşı, Osman Aközel, Ali Fuat Ulutürk, Aziz Ateş, Enver Atılgan, Eyyüp Aras, Kemal Varol, Muzaffer Ünal, Naci Gümüş, Prof. Dr. Suat Yıldırım, Hasene Mete, ilkay Demir Yılmaz, Hamit Uysal, Azize Gürses, Ergün Sönmez, Emrah ipek, Emin Turgay, Zülfükar Yumruk, Yaşar Hekimoğlu, Av. Turgut Akın, Av. Adnan Aral, Cevdet Altun, Kemal Güneli, Şerafettin Güneli, Prof. Dr. Zülküf Güneli, Prof. Dr. Cihat Güzel, Resul Üstün, Lütfi Çakın, Yaşar Özel, Molla Gürani, Uzun Hasan, Dr. Mehmet Şükrü Sekban, Mustafa Üzülmez ve daha niceleri…
Gerçekten Ergani bir tarih ve kültür kentidir.
Hilar'da yapılan kazılarda on bin yıllık tarihi kalıntılar, bunun en önemli kanıtı değil midir?
Bu kadim ilçemizin tarihini, kültürünü yazmaya kalksak binlerce fasiküllük, bilmem kaç yüz Adet ansiklopedi olur.
Gerçi bu kadim ilçemizi her ne kadar biz yazmasak da, bu işe gönül vermiş Ergani'li şair ve yazarlar hemen hemen her yıl değişik kitaplar çıkararak anlatmaya devam ediyorlar.
işte bu şirin ilçemizi son anlatanlardan biri de Gazetemizin Ergani temsilcisi Mustafa Üzülmez.
Sayın Üzülmez,  geçtiğimiz günlerde 'Yaşayan Efsaneler ve Tarihin Dili' adlı bir kitap çıkardı.
iyi ki de bu kitabı yayınladı. Çünkü Diyarbakır ile ilgili ne kadar kitap okusak da yine de eksik kalan taraflarımızın olduğunu anlıyoruz. Bu boşluğu işte yukarıda isimlerini zikrettiğimiz yazarlar ve şairler dolduruyor.
Mustafa Üzülmez, 1942 yılında Ergani'de doğmuş. ilkokul mezunu olmasına rağmen, çalışmış çabalamış kendisini yetiştirmiş. Yazdığı şiirler ve yazılar çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanmış.  14 yıl Ergani FM radyosunun haber müdürlüğünü yapmış.
Bu arada çeşitli ödüller almış.  Sekiz yılllık bir emek ve uğraşı sonunda bu eserini kitap dostlarıyla buluşturmuş.
Altı bölümden oluşan Kitapta neler yok ki!..
Tarihsel olaylar, birbirinden ilginç haberler, Dini konular, yerel sanatçılar, mahalli yemeklerin yer aldığı mutfak kültürümüz, bugüne kadar görev yapan belediye başkanları gibi zengin bir içeriğe sahip. 
Anadolu'da tarihin başladığı, ilk yerleşim birimlerinden olan kadim ve köklü bir geçmişe sahip Ergani ilçesini tanıtabilmek Amacıyla  bu ilçemizin coğrafi ve kültürel özellikleri, köklü mazisinin yanısıra sinesinde barındırdığı eşsiz tarihi ve turistik zenginliklerine yer vermiş. Zaten bu konuda uzun yıllardır muhtelif gazetelerde yazılar yazıp, radyo programları hazırlıyor.  
30 yılı aşkın bir süredir basın-yayın kuruluşlarında değişik görevlerde bulunan Sayın Üzülmez, 'Sektörde çeyrek yüzyılı aşkın bir süredir elde ettiğim bilgi ve birikimlerimi değerlendirdiğim kitabımın, bir kaynak eser mahiyetinde olduğuna inanıyorum' diyor.
Biz de aynı şeyleri düşünüyoruz.  Mustafa Üzülmez'in bu eseri, her Diyarbakır'lının kütüphanesinde bulunması gereken belgesel nitelikte değerli bir kitap.
 
Bu önemli eseri yazın dünyasına kazandıran sayın Üzülmez'e teşekkür ediyor, kendisinden yeni eserler bekliyoruz.
 
Eline, yüreğine sağlık.
 
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Naci Görür’den deprem sonrası korkutan paylaşım
Naci Görür’den deprem sonrası korkutan paylaşım
Eş Başkan Şiyar Güldiken  davul zurna ile karşıladı
Eş Başkan Şiyar Güldiken davul zurna ile karşıladı