Advert
KA–YLERiMiZi TANIYALIM AŞAĞI BiTiKA‡i
Mustafa Üzülmez

KA–YLERiMiZi TANIYALIM AŞAĞI BiTiKA‡i

Bu köy çakmak yolunun 1 Km. batısında çırık ile tortıni mezraları arasında yer alan eski bir yerleşim yeridir.

Bu içerik 10411 kez okundu.
Hem taşlık alanda meraları hem de ovada sürülebilir geniş arazileri vardır. Bazı sulu tarlalarda sebzecilik ve pamuk ekimi de yapılır. Hayvancılık; küçükbaş ve sığırcılık yaparak geçimlerini sağlarlar. Aşağı Bitikçi ilçe merkezi Ergani'ye 35 Km. mesafede olup Ergani'nin güneyine düşer. 50 hane olup 400'e yakın nüfusu var. 100'e yakında öğrencisi var. Eskiden bir ilkokulu vardı şimdi devlet bu köye 8 derslik okul yaptı. Alt ve üst yapısı var, şebeke suyu var, camisi var yolu asfalt sınırları ise; kuzeyinde incehıdır, güneyinde Momık, doğusunda Bızmare, Kaymaz, Şahintepe, batısında Hamok ve Sakızlı köyleri var.
Her hakkı mahfuzdur izinsiz neşir edilemez.
Yazılış tarihi: 05.10.2013
 
KÖYLERiMiZi TANIYALIM KAVURMAKÜPÜ(BÜYÜK KiNER)
Bu köy ilçe merkezine 7 Km. uzaklıkta batıya düşer. Ergani-Maden karayolunun sağ tarafı kuzeyindeki dağın yamacına kurulmuş. 60 yıl önce 60 haneydi ve 378 nüfuslu bir köydü. Bu köyden çok taş ustası yetişti. iki öğretmenli bir ilkokulu da vardı. Şen olan köyde bol su ceviz ağaçları paşa armudu ve renk renk çeşitli lezzetlerde üzüm yetiştirirlerdi. Bu meyvelerin tadına doyum olmazdı. Hayvan gübresiyle doğal olarak yetişirdi ama şimdi bu köyden eser bile kalmadı yerinde yeller esiyor. Yıllar önce boşaltılan köyde artık kimse yaşamıyor, tek ev bile yok. Bağ ve bahçelerin çoğu bozuldu, kurudu. Bazı köylüler yaz mevsiminde gidip bağını bahçesini ekip biçiyor ama eski verim yok. Kuzeyinde Kavurmaküpü Dağı var bu yüzden köy bu ismi almış. Güneyinde Maden-Elazığ yolu ve Ergani Çimento Fabrikası var, doğusunda Ergani Kalesi Makam Dağı ve Ali Dağı var, batısında Biriman ve Demo evleri var. Şimdi bu köy yok tarihten silindi. Yerinde yeller esiyor. Harabeleri var. Köy sakinleri Ergani'ye yerleştiler. Köy hakkında beni bilgilendiren köy halkına teşekkür ederim. Her hakkı mahfuzdur izinsiz neşir edilemez.
Yazılış tarihi: 24.09.2013
KÖY ADLARI
il idaresi kanunun 1959 yılında 7267 sayılı kanunla değişikliğe uğramış 2. Maddesinin d fıkrasına göre Türkçe olmayan veya ihtilafa yol açan köy adları ilgili vilayet daimi encümeninin görüşü alınarak en kısa zamanda içişleri bakanlığınca değiştirilir denir. Bunun için Ergani'deki köy çift isimlidirler. Biri resmi işlerde kullanılan Türkçe, diğeri halk arasında söylenen eski adı vardır. Aradan uzun yıllar yarım asırdan fazla bir zaman geçmesine rağmen halk eski isimleri kullandı. Şimdi ise Kürtçe açılımı yer isimleri böyle değişecek. Türkçe olmayan isimlerin değiştirilmesi zorunluluğu kaldırılacak demokratikleşme paketi kapsamında il ilçe ve köylere Kürtçe isim verilmesinin önündeki engellerin kaldırılmasına ilişkin düzenleme için düğmeye basıldı. Bu kapsamda 5442 sayılı il idaresi kanununda değişiklik yapılacak kanundaki Türkçe olmayan ve iltibasa meydan veren adları ilgili vilayet daimi encümeninin görüşü alındıktan sonra en kısa zamanda içişleri Bakanlığı'nın onayı ile değiştirilir hükmü yürürlükten kaldırılacak.
07.10.2013 - Türkiye
Yücel KAYAOĞLU
ANKARA  
mustafaüzülmez@hotmail.com
 
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Naci Görür’den deprem sonrası korkutan paylaşım
Naci Görür’den deprem sonrası korkutan paylaşım
Eş Başkan Şiyar Güldiken  davul zurna ile karşıladı
Eş Başkan Şiyar Güldiken davul zurna ile karşıladı