Meclisteki yemin törenini izliyorum. Yüzde yüz olmasa da seçmen önemli ölçüde katılımcı bir parlamento aritmetiği sunmuş partilere, dolayısıyla ülkeye. TV ekranlarında izlerken sadece mevcut sunulan görüntüler üzerinden yorum yapmak mümkün oluyor. Meclis çatısı altında Genel kurul salonu, iktidar ve muhalefet kulislerinde, koridorlarda, bahçede oluşan ve ortaya çıkan tabloyla buluşmalar gerçekleştirdiğimizde daha farklı yorumlar ve tespitler yapmak mümkün oluyor.
25. dönem parlamento aritmetiğinin toplumun tüm kesimlerine hitap ediyor olması ‘Erken seçim’ tartışmalarına rağmen, sorunların çözümü konusunda ağırlıklı bir yapının oluştuğuna işaret ediyor. Belki de Cumhuriyet tarihinin en renkli parlamentosu tabirini kullanmak yanlış olmaz.
1921 deki kurucu meclis o günkü koşullar gereği seçimle işbaşına gelmediği için farklılıkları temsil anlamında önemli olmasına rağmen, değerlendirme açısından 25. Dönem parlamentosunun doğal olarak gerisinde kalıyor olması anlamını ortadan kaldırmıyor.
Seçimli dönemlerin en renkli 25. Parlamentosunda hemen hemen her kesim var. Başörtülüler, Ermeni, Ezidi, Süryani gibi dini azınlık temsilcileri, aleviler gibi inanç grupları, sosyalistler, Kürtler, Araplar, Romanların temsiliyetinin yansıdığı meclisteki en renkli simalardan biri de elbette ki Abdullah Öcalan’ın yeğeni Dilek Öcalan oldu. Bir ilk gerçekleşti, ‘Sayın Öcalan’ denildiği için açılan davalar kendiliğinden düştü. Dilek Öcalan ve PKK kurucularından Kemal Pir’in yeğeni Ziya Pir’in parlamento çatısı altında olması, PKK’nin 40 yıllık mücadelesinin sonucu ve simgesi anlamına geliyor.
Yemin metninin Kürtçe okunabileceği beklentisini Feleknaz Uca boşa çıkardı. Sıkıntılı olsa da başarılı bir okuma gerçekleştiren Feleknaz Ucayla birlikte HDP’nin 32 kadın Milletvekili ile temsiliyeti meclis kulislerinin en renkli tartışma konularından biri oldu. En fazla kadın milletvekili HDP’de, en az kadın milletvekili ise MHP’de.
**
Meclisin ilk günündeki hareketlilik yerini kısmen de olsa sessizliğe terk etti. Milletvekilleri odalarını, çalışma koşullarını hazır hale getirerek, 30 Haziran’ı beklemeye başladı. Meclis başkanının seçimi için başlayan kulislerin sonucu nasıl olur, bilemiyoruz ancak, bu konudaki ittifakların oluşacak hükümetin nasıl olacağının ilk işareti olacak.
AKP’nin meclis başkanı adayı henüz belli değil. MHP’de Ekmeleddin islamoğlu, CHP’de Deniz Baykal ismi tamam. HDP’nin adayı ise Dengir Mir Mehmet Fırat. Meclis başkanı 1 Temmuz’da netleşecek. Ondan sonraki süreç ise hükümetin nasıl olacağına dair bize bir fikir verecektir.